Heeft Israël een Iraanse basis in Irak aangevallen?

maandag 22 juli 2019 |  Edy Cohen
Donderdagnacht heeft een niet-geïdentificeerde vliegtuig of drone een Iraanse militaire basis aangevallen in het district Salah al-Din in Irak. Het is een woestijngebied vlakbij de grens tussen Irak en Syrië, waardoor de belangrijkste landcorridor van Iran naar Syrië en Libanon loopt.

Afbeelding: Na de aanval braken er enkele branden uit. (Foto uit een video).

De Iraanse basis stond vol met ballistische raketten en tientallen agenten van Al-Heshid al-Shaabi [een pro-Iraanse Iraakse sjiitische militie] en Libanese Hezbollah-agenten waren binnen tijdens het bombardement. Volgens berichten in de Arabische media werden verschillende mensen gedood en tientallen strijders van de Iraanse Revolutionaire Garde en Hezbollah-militanten raakten gewond bij de aanval. Als gevolg van het ontbranden van wapens en munitie ontstonden in de nacht verscheidene branden.

Op het moment dat ik dit schrijf is het nog steeds niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd. Niemand heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen. Verschillende media stelden in eerste instantie voor dat de VS mogelijk achter de operatie staan, maar een paar uur later ontkende het Pentagon dit en maakte duidelijk dat de VS er niet bij betrokken was.

Het is belangrijk op te merken dat dit gebied in het verleden al is aangevallen met als doel de directe Shi'itische corridor van Iran naar Syrië en Libanon te verstoren, waardoor Hezbollah en andere terroristische handlangers geen geavanceerde wapens kunnen krijgen, die de veiligheid van Israël zouden kunnen bedreigen. De vorige aanval, die ongeveer een jaar geleden plaatsvond in juni 2018, gebeurde niet ver van het bombardement van vorige week, waarvan nu wordt gemeld dat er 52 jihadisten, voornamelijk Irakezen, zijn omgekomen.

Officieel weigert Israël commentaar te geven op de ontwikkeling, maar achter de schermen suggereren velen dat het een Israëlische operatie was. De minister voor Regionale Samenwerking, Tzahi Hanegbi, zei bijvoorbeeld op maandagochtend 21 juli in een radio-interview, dat 'wij de enigen zijn die Iraniërs doden, we vallen de Iraniërs honderden keren aan in Syrië, soms geven ze toe, en soms maken buitenlandse publicaties de zaak bekend'.

Het is geen geheim dat Israël al een aantal jaren aanvallen uitvoert in Syrië en verhindert dat Hezbollah geavanceerde wapens uit Iran verkrijgt. De meeste van deze operaties worden gepubliceerd door de Syrische media. Israël probeert niet op te vallen om de andere kant niet te provoceren om een ​​reactie te beginnen. Het duurde jaren voordat Israël het uitvoeren van de luchtaanval op Dir al-Zawar in 2007 erkende, waar de Israëlische luchtmacht een Syrische kernreactor in aanbouw vernietigde, die met hulp van Noord-Korea werd gebouwd. Israël probeert te vermijden om zijn betrokkenheid op het moment zelf te bevestigen, maar zal vaak achteraf erkennen dat het dergelijke aanvallen heeft uitgevoerd.

Het politieke echelon van Israël zal ook vaak dreigen met toekomstige aanvallen, en premier Benjamin Netanyahu zei zelfs dat het niet uitgesloten is om doelen in Irak te raken. De Iraanse basis, die vorige week in Irak is geraakt, is zeker een bedreiging voor Israël.

Om hun gezicht te redden, hebben Iran en Irak niet veel informatie over de aanval verstrekt, maar het is duidelijk dat de Iraniërs en hun sjiitische bondgenoten een zware en strategische slag hebben gekregen. Als er binnenkort oorlog uitbreekt in de Perzische Golf, zal Iran het nu veel moeilijker hebben om door te gaan met bedreigingen om Israël te straffen met raketten die in Syrië en Libanon zijn geplaatst.

Naarmate de spanning stijgt, neemt het risico op oorlog in het Midden-Oosten toe. De vraag is of Iran in de voetsporen treedt van Saddam Hussein, die raketten naar Israël heeft afgeschoten als reactie op een aanval door de VS, of dat het land zijn handlangers gebruikt om het vuile werk te doen. Israël wacht niet af om erachter te komen, en blijft bezig met het preventief uitschakelen van bedreigingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.