Sport: Iraanse atleten treden toch niet aan tegen Israël

zondag 21 juli 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Nadat het Iraanse Olympische Comité in mei schriftelijk aan de Internationale Judofederatie had verklaard, dat Iran 'het Olympisch Handvest en het non-discriminatie beginsel volledig zou respecteren', trekt het land zijn akkoord in en verbiedt wedstrijden tegen Israëlische atleten.

De Israëlische judoka Sagi Muki (rechts) werd in 2015 en 2018 Europees kampioen. (Foto: IJF/ Facebook)

Het hoofd van het Iraanse nationale Olympisch comité van Iran, Syed Reza Salehi Amiri, zei de voorzitter van de Internationale Judo Federatie, Marius Vizer, dat Iraanse atleten niet zullen strijden met Israëlische atleten, zo meldde het Iraanse Fars News Agency.

'Afzien van deelname aan wedstrijden met atleten van het zionistische regime is een zaak van de islamitische wereld, en atleten uit 20 landen zullen dit niet doen,' zei Amir, volgens The Jerusalem Post. 'Ik zei dat we handelen in het kader van het beleid van het Iraanse regime.'.

De verklaring komt een maand voor de Olympische Wereldkampioenschappen Judo, die in augustus in Tokio plaatsvinden.
Nili Block, Israël's drievoudig wereldkampioen Thais boksen, vertelde aan United with israel dat ze 'niet verbaasd' was dat de Iraniërs terugkomen op hun overeenkomst. 'De Iraniërs zullen van alles zeggen wanneer iets in de toekomst ligt,' zei Block. 'Maar nu dat de realiteit van de Olympische Spelen voor ons ligt, komen ze natuurlijk terug op hun woord.'

Blok vertelde twee van haar eigen ervaringen met Iraanse atleten:
In een competitie in Rusland in 2016 won Block de eerste plaats en een Iraanse won de derde plaats. Toen foto's van de Israëli's en de Iraniërs die samen op het podium stonden werden gepubliceerd, raakte de Iraniër in de problemen.
Tijdens een universitaire competitie in Thailand in 2018, sprak een Iraanse deelneemster vriendelijk tegen Block, zei ze. 'Het meisje zei dat ze me echt respecteert. Maar als ze de volgende wedstrijd zou winnen, zou ze niet tegen mij mogen strijden, omdat haar land geen wedstrijden tegen Israëli's toestaat'.

Irans boycot van Israëlische atleten
Iran boycot al tientallen jaren wedstrijden tegen Israëlische atleten. Dit voorjaar zou de Internationale Judo Federatie (IJF) hebben gedreigd het land te verbieden deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio. Iran zou zijn toezegging, het Olympisch Handvest te respecteren, hebben gedaan na gesprekken over het 'verontrustende fenomeen' van Iraanse spelers die een 'plotselinge blessure' kregen, of nalieten zich te laten wegen, een 'fenomeen dat door veel waarnemers in verband wordt gebracht met de mogelijke verplichting van de betreffende atleten om tegen bepaalde landen te strijden,' dat wil zeggen Israël.

Nu Iran de boycot tegen Israëlische atleten hervat, gaat een van de meest verwachte ontmoetingen van de Olympische Spelen niet door, de judo-wedstrijd tussen de Iraniër Saeid Mollaei en de Israëli Sagi Muki, nummer 1 en 2 op de ranglijst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.