Brazilië – een nieuwe vriend

vrijdag 19 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Toen Jair Bolsonaro in januari 2019 president van Brazilië werd, waren de reacties verdeeld. Bolsonaro staat bekend als een havik, een nationalist en als uiterst conservatief. Vanwege zijn overtuigingen onderhoudt hij goede banden met Donald Trump, Victor Orban en Benjamin Netanyahu.

Afbeelding:De Braziliaanse president bezoekt Israël. (Foto: Yonathan Sindel/Flash90)

Bolsonaro kreeg een warme ontvangst toen hij eind maart een bezoek bracht aan Jeruzalem. De vriendschap en verbondenheid met Netanyahu was voelbaar. Bolsonaro kwam ook met een geschenk: Hij opende een handelsmissie in Jeruzalem, die in de praktijk functioneert als ambassade. Voorafgaand aan het bezoek werd gespeculeerd of Brazilië de hele ambassade zou verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Vermoedelijk onder druk van de Arabische staten bleef het bij een handelspost.

Bolsonaro heeft, voordat hij zijn bezoek aan Israël bracht, vaak zijn sympathie voor de Joodse Staat uitgesproken. Bij zijn bezoek sprak hij opnieuw zijn verbondenheid uit met het Joodse volk en de Staat Israël. Hij deed dat bovendien in het Hebreeuws. De bezoeken aan het Holocaustmuseum Yad Vashem en de Klaagmuur raakten hem diep, en vermoedelijk zal deze fysieke ontmoeting mede bepalend zijn voor de politieke koers die hij vaart.

Dit artikel verscheen in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.