Extreme hittegolf veroorzaakt talrijke branden

donderdag 18 juli 2019 |  Dov Eilon
De korte maar extreme hittegolf van gisteren heeft een groot aantal branden in het hele land veroorzaakt. Een huis, een aantal auto's en een kudde schapen zijn verbrand.

Bij de zuidelijke Dode Zee werden woensdag temperaturen tot 50 graden in de schaduw gemeten. Ook in veel andere delen van het land bereikten de temperaturen de grens van 40 graden. In de middag werd het weer wat koeler. Voor het weekeinde worden voor de zomer normale temperaturen van iets meer dan 30 graden verwacht.

Op veel plaatsen in het land zijn gisteren branden uitgebroken vanwege de extreme hitte. Hoewel de meeste branden relatief snel onder controle konden worden gebracht, moesten mensen in het stadsdeel Ramat Pinkas in de stad Or Jehuda uit hun huizen worden geëvacueerd. In totaal werden vijf huizen getroffen door de brand, die uitbrak in een veld grenzend aan de wijk. Een van de huizen is volledig afgebrand. De bewoners ervan zijn op dit moment op vakantie, dus er is niemand gewond geraakt. In het hele land zijn zeven mensen licht gewond geraakt door het inademen van rook.

De burgers van de door de brand getroffen wijk geven de stad Or Jehuda de schuld voor de verspreiding van de brand. Het stadsbestuur heeft er niet voor gezorgd dat de droge struiken in het veld werden verwijderd.

De tweede grote brand brak gisteren uit in het Arabische dorp Arara. Verschillende huizen werden beschadigd door de vlammen, één huis moest worden geëvacueerd vanwege het gevaar van instorting. 250 schapen werden ook gedood. De bewoners klaagden over het gebrek aan infrastructuur in het dorp, wat het blussen van de brand aanzienlijk moeilijker maakte. Gelukkig is daar ook geen van de bewoners gewond geraakt.

Branden in Barta'ah.

Verdere branden braken uit in Shavei Shomron in Samaria, waar aan de burgers werd gevraagd hun huizen te verlaten, in het dorp Aderet bij Beit Shemesh ten westen van Jeruzalem, waar tien brandweerlieden nodig waren om de brand onder controle te krijgen.
Ook bij Haifa deed zich een grote brand voor bij de checkpoint bij de snelwegkruising, waardoor enkele wegen moesten worden afgesloten. Andere kleinere branden werden gemeld vanuit het omliggende gebied van de stad Modi'in, het dorp Nechalim bij Petach Tikva, het dorp Kfar Jona bij Netanya en het dorp Kfar Aviv bij Ashdod.

In een bos in het stadsdeel Malcha in Jeruzalem raakten enkele auto's beschadigd door een brand. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Door de extreme hitte zijn de branden van gisteren niet onverwacht gekomen en we kunnen dankbaar zijn dat er niemand ernstig gewond is geraakt.
Vanaf vandaag worden er in het land weer temperaturen van ongeveer 30 graden verwacht, dat is normaal voor het jaargetijde. In Eilat blijft het echter warm met temperaturen van 43 graden. Maar daar is men er aan gewend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.