Israël neemt afscheid van zijn Maestro Zubin Mehta

woensdag 17 juli 2019 |  Redactie Israel Today
In een emotioneel eerbetoon heeft het Israëlisch Philharmonisch Orkest afscheid genomen van Zubin Mehta, de Maestro, die al 50 jaar lang het wereld­beroemde orkest leidt. Hoewel hij niet Joods of Arabisch is, werd hij het 'kroonjuweel van het culturele leven van Israël' genoemd.

Afbeelding: Dirigent Zubin Mehta (Foto:Yossi Zeliger/Flash90)

Mehta werd geëerd tijdens een feestelijk openlucht­concert in het Yarkon Park, Tel Aviv, waarbij hij hulde ontving van talrijke Israëlische notabelen die hem vereerden. De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, noemde hem het 'kroonjuweel van het Israëlische culturele leven'.

De 83-jarige Mehta werd geboren in een muzikale familie in het toenmalige Bombay, India. Zijn vader stichtte en leidde het Bombay Symphony Orchestra en leerde zijn zoon piano en viool spelen. Op 16-jarige leeftijd dirigeerde Mehta het complete orkest.

Tijdens zijn muziekstudie in Wenen ontmoette Mehta de toenmalige studiegenoot dirigent Daniel Barenboim, een icoon in de wereld van de klassieke muziek, die 7 Grammy Awards won voor zijn muzikale producties. De twee werden grote vrienden, Mehta was een van de twee getuigen bij het huwelijk van Barenboim bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. Omdat 'ik niet Joods was, moest ik tijdelijk omgedoopt worden tot Moshe Cohen, waardoor ik een 'koosjere getuige' werd', herinnert Mehta zich.

In 1960 werd Mehta uitgenodigd voor zijn eerste gastoptreden bij het Israëlisch Philharmonisch Orkest (IPO) in Tel Aviv. Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 keerde de maestro terug naar Israël van een concertreis in het buitenland om concerten van solidariteit met het Israëlische volk te geven.

Mehta werd in 1981 aangesteld als permanent Muziekdirecteur voor het leven van het IPO en werd ereburger van Israël.

Gedurende zijn 50 jaar bij het IPO heeft Mehta duizenden concerten geleid. Tijdens de Libanonoorlog in 1982 dirigeerde hij een concert in Zuid-Libanon, om soldaten die betrokken waren bij de Libanese Oorlog aan te moedigen. Hij werd ook omhelsd door Libanese Arabieren, die zich op het podium haastten om hem te kussen en te omhelzen.

Mehta dirigeerde talrijke openluchtconcerten met het IPO in historische plaatsen zoals Masada, de Vijvers van Salomo in Jeruzalem, Yad waShem, en het Dode Zee Rollen Park.

Tijdens de Golfoorlog in 1991 stond Mehta erop om op te treden in Tel Aviv, dat gebombardeerd werd door Saddam Hoessein, terwijl de luisteraars tijdens het concert hun gasmaskers op schoot hielden.

Tijdens een concert in 2007 in Nazareth, voor een Arabisch publiek, vertelde Mehta de aanwezigen dat hij een diepe verwantschap heeft met het Joodse volk. Later zorgden Palestijnse demonstranten ervoor dat de BBC zijn Londense zomerconcert in de Royal Albert Hall stopzette.

Zubin Mehta blijft de ontdekking en het stimuleren van muzikaal talent over de hele wereld steunen. De Buchmann-Mehta School of Music in Tel Aviv ontwikkelt jong talent in Israël en is nauw verwant aan het Israëlisch Philharmonisch Orkest, net als een nieuw project om jonge Arabisch-Israëlische jongeren les te geven met lokale docenten en leden van het IPO.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.