Rondleiding naar nieuwe mode in een oude stad

woensdag 17 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Israël staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve oplossingen voor moderne technologische en ecologische uitdagingen. Voor de meesten is het onbekend, dat Israël in de modewereld een gewild merk aan het worden is. Naast Tel Aviv gaat Jeruzalem daar een rol bij spelen.

Israëlische mode. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Albert Elbaz is een van de grootste namen geworden met zijn merk 'Nunununu' kinderkleding. Alle sterren in Hollywood 'hoeven alleen maar hun kinderen in zijn kleren te willen', vertelde een assistent van de Israëlische 'Wonder Woman' Gal Gadot aan Israël Today.

Alon Livne is ook een Israëlische ontwerper uit Tel Aviv wiens mode wordt gedragen door enkele van de bekendste sterren uit de popcultuur zoals Kim Kardashian en Beyonce.

Een nieuw initiatief vraagt zich nu af of de oude stad Jeruzalem naast de Joodse hoofdbedekkingen en islamitische hijabs iets te bieden heeft in de moderne modewereld.

Het bedrijf, dat anderen wil helpen de cultuur in Jeruzalem te verkennen door middel van mode, heet Fashionating by Liri. 'Mijn doel is om de Israëlische mode naar het eerste niveau te brengen en tegelijkertijd Israëlische mode­ontwerpers, -merken en -bedrijven in staat te stellen zich te ontwikkelen', zegt Liraz (Liri) Cohen. 'Tot nu toe boden we alleen modereizen aan in Tel Aviv, maar Jeruzalem is de stad waarop ik 12 jaar geleden verliefd werd toen ik een 7-daagse reis maakte via de IDF, en het was slechts een kwestie van tijd totdat we ons naar Jeruzalem zouden uitbreiden om een ander type mode te laten zien'.

Dit is een exclusieve kans die Fashionating by Liri biedt om de deur te openen tot een gebied dat meer erkenning zou moeten krijgen. Hun rondleiding vertelt niet alleen het verhaal van Jeruzalem, maar ook hoe 2000 jaar geschiedenis en spiritualiteit zich vertaalt in een kledingstuk. 'Er zijn zoveel lagen en verhalen in de geschiedenis van Jeruzalem verpakt; het is verbazingwekkend om te zien hoe dat zich leent om mode te inspireren', zegt Liri.

Fashionating by Liri gaat in hun rondleidingen samen met ontwerpers in Jeruzalem op pad om hen hun unieke verhalen te laten delen en hun exclusieve, achter de schermen plaatsvindende processen te laten zien, die nog nooit eerder iemand heeft meegemaakt. Aan het begin van de tour worden de deelnemers begroet met een knallende fles champagne, heerlijke lekkernijen en vers fruit om een feestelijke sfeer te creëren.
Tijdens de rondleiding hebben de deelnemers toegang tot de studio's van de ontwerpers die buiten de gebaande paden van de stad liggen. 'Toen we de ontwerpers vertelden dat we met rondleidingen begonnen in Jeruzalem, waren ze z,o blij dat het leek alsof ze wachtten op iemand die hen liet spreken en hun inspiratie delen. Voor ons betekent dat alles', zegt Liri.

Dus als u in Jeruzalem bent, denk er dan niet alleen aan om de heilige plaatsen te bezoeken, maar ervaar ook de oude en nieuwe modewereld en ontdek een nieuwe laag in Jeruzalem, die nog nooit eerder hebt gezien.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.