'Wie verbrandt de akkers waarop hij werkt?'

dinsdag 16 juli 2019 |  Dov Eilon
Israël overweegt 5000 mensen uit Gaza de kans te geven om aan de andere kant van het grenshek te werken. Nu de situatie bij het grenshek rustiger is, wordt dit met Hamas besproken. Het zou voor Israël goedkope arbeid, en voor Gaza een economische stimulans betekenen.

De Israëlische veiligheids­diensten buigen zich momenteel over de vraag of men 5000 inwoners van de Gazastrook in het kader van een testproject toestemming zal geven om de grens met Israël over te steken om in naburige Israëlische steden te werken.

Alleen al het feit, dat men is begonnen met het bespreken van deze mogelijkheid, toont aan dat de situatie in het zuiden, de spanning tussen Hamas en Israël, lijkt te zijn gekalmeerd. Na het incident, waarbij een Hamas-lid door een Israëlische soldaat werd doodgeschoten, hoewel hij zich inspande om Arabische demonstranten uit de buurt van het grenshek te houden, veranderde het Israëlische leger zijn schietinstructies met betrekking tot mensen die het grenshek naderen. Nu mogen de veiligheidstroepen van Hamas, die voor rust bij het grenshek willen zorgen, gewapend zijn in de buurt van het hek.

De nogal terughoudende reactie van Hamas op het incident toont ook aan, dat er een dialoog tussen de partijen moet zijn. Hamas heeft vrijdagavond twee raketten afgevuurd op open gebieden (het moest immers reageren) en leek niet geïnteresseerd in een verdere escalatie.

Volgens berichten in de media is de Israëlische veiligheidsdienst nog steeds enigszins sceptisch over het al dan niet verlenen van werkvergunningen aan 5000 arbeiders uit de Gazastrook. Gevreesd wordt dat enkele van deze werknemers hun verblijfsvergunning in Israël voor terroristische doeleinden zouden kunnen gebruiken.

Het Israëlische leger steunt dit project echter wel. 'De mensen in Gaza zullen liever in Israël werken dan terreurtunnels graven', zei een veiligheidsbeambte. Elk van de 5.000 arbeiders zou een grondige veiligheids­controle moeten ondergaan, zowel bij het inreizen als bij het terugkeren naar de Gazastrook, zei de Israëlische ambtenaar. In Israël zouden arbeiders uit de Gazastrook ongeveer 5300 shekel per maand verdienen, vergeleken met 1000 shekel, het gemiddelde maandsalaris in Gaza. Een beter salaris zou ook een grotere koopkracht betekenen en daarmee een stimulans voor de economie van Gaza.

Meer geld, meer omzet - Markt in Gaza (Foto: Hassan Jedi/Flash90)

Het zou voor Israël ook de moeite waard zijn om werknemers uit de Gazastrook in dienst te nemen. Zij zouden goedkoper zijn dan de gastarbeiders uit Thailand, die momenteel aan het werk zijn op de velden in het zuiden van Israël. Een ander voordeel is de veronderstelling dat de inwoners van de Gazastrook niet langer geïnteresseerd zijn in het in brand steken van de Israëlische velden als juist deze velden de basis vormen van hun inkomen. 'Niemand wil de akkers verbranden waarop hij werkt.'

Als de 5000 werknemers uit Gaza eindelijk een werkvergunning krijgen, zou dit eerst een test zijn. Als dat lukt, kunnen meer burgers uit de Gazastrook hopen op werk buiten het grenshek. Honderdduizenden wachten daar op de mogelijkheid om hun economische situatie te verbeteren. Beide partijen zouden hier alleen maar baat bij hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.