Kijk eens wie er op de cover van TIME Magazine staat!

dinsdag 16 juli 2019 |  David Lazarus
Het tijdschrift­artikel is bevooroordeeld, maar kan niet ontkomen aan de erkenning van Netanyahu's prestaties, als militair bij een inlichtingen-eenheid en als langst zittend premier van een klein land, dat een unieke plaats in de geschiedenis heeft verworven.

Premier Benjamin Netanyahu heeft nu David Ben-Goerion overtroffen en is de langst dienende premier in de moderne geschiedenis van Israël geworden. Netanyahu heeft al vijf verkiezingen gewonnen, staat voor de zesde, en prijkt op de voorpagina van het komende TIME Magazine.

'Bibi bereidt zich voor op weer een nieuwe campagne, in september worden opnieuw verkiezingen gehouden die opnieuw zal testen of het Israël dat op zijn premier is gaan lijken - welvarend, krachtig en veerkrachtig, maar toch onzeker - hem nog steeds wil', schrijft het TIME-artikel over de premier van Israël.

In het uitgebreide hoofdartikel gewijd aan Netanyahu, die dienst deed als kapitein in de Sayeret Matkal, of General Staff Reconnaissance Unit, een speciale inlichtingen-eenheid van het Israëlische Verdedigingsleger (IDF), herinnert de premier aan enkele van zijn meest gedurfde wapenfeiten.
Zoals de Sabena vlucht 571 straaljager die in 1972 door vier Palestijnse terroristen werd gekaapt. 'Dat ben ik daarboven, denk ik,' zegt Netanyahu, wijzend naar een foto van de commando's die het vliegtuig bestormen vermomd als technici. 'De manier waarop we toen de kaping stopten was om door de deuren te stormen en alles te doen wat we deden.'
Wat Netanyahu niet vermeldde is, dat het team van 16 Israëlische commando's dat de terroristen neutraliseerde en de ongeveer 100 passagiers en bemanningsleden redde, geleid werd door Ehud Barak, een van Netanyahu's politieke rivalen in de komende verkiezingen.

TIME Magazine is niet altijd eerlijk in zijn berichtgeving over Israël, en het hoofdartikel over Netanyahu is te kritisch over de zogenaamde 'machtsmisbruiken' en 'anti-Arabische' retoriek van de premier. Het bevatte een citaat van Barak, die over Netanyahu's ambtsperiode zegt: 'Dit zijn donkere dagen zoals we die nog niet eerder hebben gekend. Het Netanyahu-regime moet omvergeworpen worden.'

In reactie hierop wijst Netanyahu erop hoe Israël helpt bij het leiden van de hele wereld in de strijd tegen het terrorisme. Hij verwijst daarbij naar de tijd, in 2017, dat ISIS van plan was om een passagiersvliegtuig tussen Sydney en Abu Dhabi in de lucht op te blazen. 'We hebben onze cyber-tools gebruikt om te ontdekken dat ISIS dit wilde gaan doen. Dus hebben we de Australische politie gewaarschuwd, en ze stopten dit voordat het gebeurde,' zei Netanyahu. 'Vermenigvuldig dat met 50, dat geeft je een idee van de bijdrage die Israël heeft geleverd aan het voorkomen van grote terroristische operaties. Dit raakt elk land in de wereld, het raakt elke persoon in de wereld,' vertelde de premier aan TIME.

Hoe bevooroordeeld het artikel ook is, TIME moet enkele van de prestaties van de Israëlische leider wel erkennen. Netanyahu gelooft dat, 'door het stimuleren van de militaire bekwaamheid van Israël, een land met ongeveer de grootte van New Jersey, met een bevolking die ongeveer even groot is als die New York City, een unieke plaats in de geschiedenis heeft verworven', schrijft TIME. 'Een sterk en innovatief leger', zo stelt hij, 'gecombineerd met een omhelzing van het kapitalisme, heeft zich vertaald in wereldwijd succes in technologie, zaken en diplomatie. Het is een grote prestatie, in de woorden van Netanyahu, die de aanzienlijke kosten waard is', luidt het artikel. 'Ik kijk niet naar mijn overleving', vertelt Netanyahu aan TIME. 'Ik kijk naar het voortbestaan van het land, zijn duurzaamheid en zijn toekomst'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.