Jonge Joden in Europa willen emigreren

maandag 15 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Uit een recent onderzoek onder Joden in Europa blijkt dat 41 procent van de 16 tot 34-jarigen overweegt om naar Israël te emigreren omdat ze zich niet langer veilig voelen. 45 procent van hen lette erop, dat ze niet openlijk als Joods herkenbaar zijn.

De gegevens werden verzameld door het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten onder in totaal 16.000 Joden. Het onderzoek werd uitgevoerd in de volgende landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

44 procent van de jonge Joodse Europeanen heeft al te maken gehad met antisemitische intimidatie, 12 procent meer dan de oudere generatie respondenten. 80 procent van de slachtoffers dient geen klacht in.

Meer dan 80 procent van de jonge Europese Joden identificeert zich zeer sterk met hun Joodse identiteit. 62 procent voelt een sterke band met de Staat Israël, slechts 35 procent met de Europese Unie.

Aliyah neemt toe, maar niet uit Frankrijk
Na een snelle toename van de immigratie van Joden uit Frankrijk naar Israël in de jaren 2014 en 2015, als gevolg van toenemend antisemitisme en diverse terroristische aanslagen, is het aantal nu weer gedaald. Het aantal van deze Joden is in 2018 met 23,5 procent gedaald ten opzichte van 2017, toen hun aantal al 25 procent lager was dan in 2016.
Bij emigratie gaven de Franse Joden de voorkeur aan andere landen, waaronder Canada, Australië en Groot-Brittannië.

Pas in december 2018 presenteerde de toenmalige minister van Onderwijs en Diasporazaken Naftali Bennett een plan, met de titel 'Voel je thuis', om 200.000 Joden uit Frankrijk naar Israël te brengen. De verkiezingen belemmerden toen het plan.

In het algemeen is het aantal Joden dat aliyah maakte met 6,6 procent toegenomen. Dit is met name te danken aan de toename met 47 procent van het aantal Russische immigranten. In 2018 kwam 67 procent van de immigranten uit de voormalige Sovjetstaten, 9 procent uit de Verenigde Staten en 8,7 procent uit Frankrijk.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.