Kandidaten lopen zich warm voor komende verkiezingen

zondag 14 juli 2019 |  Tsvi Sadan
Het opkomende linkse blok heeft een duidelijke boodschap: 'Zeker niet Netanyahu!', terwijl rechts moeite heeft om een motto te vinden. De nieuwe partij van oud-premier Ehud Barak (foto) is de vonk die de tweede verkiezings­campagne van 2019 lijkt te hebben ontstoken.

De meeste politici zijn zich bewust van de verkiezings­moeheid van het volk en hebben de afgelopen weken het lanceren van voorbarige campagnes vermeden, omdat die waarschijnlijk alleen maar zouden leiden tot nog meer apathie bij de kiezers in de aanloop naar de verkiezingen van 17 september.

Maar Barak's luidruchtige terugkeer naar de politieke arena met zijn nieuwe partij Democratisch Israël liet de andere partijleiders geen andere keuze dan te reageren op zijn harde kritiek, geuit tegen iedereen die niet achter zijn verkiezingsdoel staat om Benjamin Netanyahu te onttronen.

De naam van Barak's nieuwe partij laat duidelijk zijn wens zien, om de toekomst van de democratie in de Joodse Staat tot thema van de komende verkiezingen te maken. 'De Staat Israël is een ademtocht verwijderd van het verlies van zijn democratische karakter', beweerde hij, en voegde eraan toe dat Netanyahu 'niet minder een strategische bedreiging is dan Iran'. Met andere woorden, volgens Barak, presenteert de volgende verkiezing de noodlottige keuze tussen een 'Staat van Netanyahu, of de Staat Israël'.

Ondanks zijn eigen stuntelende politieke prestaties resoneert Barak's harde retoriek bij een linkervleugel, die Netanyahu zo verafschuwt, dat zelfs zijn oude politieke rivaal Amir Peretz de oproep verwelkomde van de voormalige premier voor een centrum-links blok om Likoed uit te dagen. Peretz is deze maand weer de leider van de Arbeidspartij geworden, een positie waarover hij en Barak eerder met elkaar hadden gestreden. Hun bereidheid om nu de krachten te bundelen toont aan hoe gemotiveerd links is om Netanyahu naar huis te sturen, zo niet naar de gevangenis.

De overijverige kritiek van Barak op om het even welke partij, die niet in zijn voetstappen volgt, kan echter tevens contraproductief blijken, in het bijzonder met betrekking tot de meer centristische partij 'Blauw en Wit', die zoals uit opiniepeilingen blijkt de enige partij blijft die een echte uitdaging van Netanyahu's Likoedpartij vormt.

Maar op dit moment zijn er signalen dat zich een centrum-links blok vormt, dat bestaat uit de Arbeidspartij, Meretz en Blauw en Wit. En meer recente peilingen tonen aan dat dit blok het voortouw neemt.

Ondertussen wordt de rechtervleugel verstrikt in wat zijn kiezers als kleine rivaliteit zien, die zijn kleine partijen verder zou kunnen verdelen in facties die grote moeite hebben om de kiesdrempel te halen.

Als ze samen zouden kunnen gaan, zou een rechts blok bestaan uit Het Joodse Huis (Rafi Peretz), Tkuma (Bezalel Smotrich), Otzma Yehudit (Itamar Ben-Gvir), Nieuw Rechts (Naftali Bennett), en Zehoet (Moshe Feiglin). Volgens berichten is een van de belangrijkste redenen waarom deze unie niet mogelijk is, echter het bezwaar van Rafi Peretz, de leider van Het Joodse Huis, om plaats te maken voor de populaire, maar seculiere voormalige minister van Justitie Ayelet Shaked. Die zwijgt voorlopig, waarschijnlijk afwachtend of de kaarten haar al dan niet in haar voordeel zullen uitvallen.

En terwijl het opkomende centrum-linkse blok de duidelijke en eenvoudige boodschap presenteert dat 'de democratie onder Bibi in groot gevaar is', heeft rechts, die zijn tijd moet gebruiken voor conflictbeheersing, moeite om met een motto te komen om haar eigen grote groep kiezers te motiveren.

Met dat alles gezegd zijnde, is de verkiezing echter nog steeds zo'n 65 dagen verwijderd, genoeg tijd om de zaken tien keer te veranderen. Dus, hoewel Barak de verkiezingscampagne ontstak, zijn de motoren nog steeds koud en wachten de Israëli's nog steeds af, welke auto's er uiteindelijk om de bocht komen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.