Zijn twee raketten en een Hamaslid een artikel waard?

zondag 14 juli 2019 |  Dov Eilon
Vrijdagavond schoot Hamas vanuit de Gazastrook weer twee raketten af op Israëlisch grondgebied. Ook op vrijdag schoot de IDF een Hamaslid dood, dat volgens de berichten demonstranten weghield van het grenshek. Is dat nieuws of geen nieuws? Moet ik er over schrijven?

Mijn mobiele telefoon meldde zich vrijdagavond weer. Hij danste op mijn tafel in de woonkamer. Normaal gesproken laat ik hem thuis gewoon trillen. Ik onderbrak de film op Netflix om te zien waarom mijn mobiel zich gemeld had. In het zuiden was het raketalarm weer afgegaan. ' Weer een raket in het zuiden', zei ik tegen mijn vrouw, en toen hebben we de film verder bekeken.

Later nam ik het nieuws weer door, in totaal werden er twee raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd in de richting van Israël. Beiden kwamen neer in het open veld. Er was niets gebeurd. Ik heb trouwens ook gemerkt dat er weer rellen waren bij het grenshek. 'De situatie in het zuiden lijkt weer gespannen', dacht ik bij mezelf. De raketten waren waarschijnlijk een reactie op een incident, waarbij het Israëlische leger een Hamaslid had neergeschoten. Toen bleek dat hij bezig was 'demonstranten' weg te houden van het grenshek. Het leger verontschuldigde zich voor de fout.

Dat klinkt niet goed, ja, dat is zo. En deze zaak is zeker weer voer voor de Israël-critici. En Hamas nam de vrijheid om er op te reageren. Vanochtend is de radiocommunicatie tussen de mensen van Hamas bekend gemaakt op de Israëlische radio Er bleek duidelijk uit, dat Hamas achter het afvuren van de twee raketten zit.

Israël heeft deze keer niet gereageerd op de raketaanval. De reden kan het per ongeluk neerschieten van het Hamaslid zijn. Aan Israëlische kant was men niet echt gelukkig met de verontschuldiging aan Hamas. 'En hoe zit het met onze kinderen?' vroeg men zich af in het grensgebied met de Gazastrook. 'Men verontschuldigt zich voor de dood van terroristen, maar men verontschuldigt zich niet voor onze kinderen, die al sinds jaren in angst leven?

Geen gemakkelijke situatie. En ik ben de nieuwe week vanochtend begonnen met de vraag, of ik eigenlijk wel moet schrijven over de twee raketten van vrijdag. Er was immers niets gebeurd. De raketten landden in het vrije veld. Er schijnen in het zuiden veel van deze vrije velden te zijn. Maakt het verschil of er nog twee raketten zijn ontploft op Israëlisch grondgebied?

Er was ook dit stomme ongeluk, waar iemand van Hamas, die volgens de berichten probeerde anderen uit de buurt van het grenshek weg te houden, door Israëlische soldaten werd opgemerkt en neergeschoten. Ja, dat had niet moeten gebeuren. Maar de hele situatie in het zuiden is niet gemakkelijk. Het is een kruitvat dat elk moment kan ontploffen. Duizenden zogenaamde demonstranten bij het grenshek, waarvan er veel hebben geprobeerd met geweld de grens over te steken, stenen en explosieven naar Israëlische soldaten te gooien en soms op de soldaten te schieten.

Geen nieuws uit het zuiden. 'Demonstranten' bij het grenshek, vrijdag. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Ik betrap mezelf erop, dat ik deze gespannen situatie in het zuiden steeds meer als normaal accepteer. Als deze zaak zich echter in Europa zou afspelen, dan zouden alle televisiezenders in de wereld er over berichten. Maar de raketten werden immers maar op Israël afgeschoten, meer niet. Israël moet er eerst op reageren om weer in het centrum van de berichtgeving te komen. 'Israël bombardeert de Gazastrook', deze kop verkoopt immers altijd goed?

Tijdens het opschrijven van mijn gedachten kwam ik tot de conclusie, dat we elke raket die op ons wordt afgeschoten, moeten melden. Het is niet normaal, het kan gewoonweg niet normaal zijn. Deze hele toestand is niet normaal. En helaas gebeuren er soms fouten.

Ik hoop dat ik niet meer raketaanvallen hoef te melden, maar mocht het zover komen, dan hoort u het wel. En verder veroorzaakten kleurrijke ballonnen zaterdag nieuwe branden in het zuiden. Ook dat is niet normaal.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.