Landen rond de Rode Zee openen onderzoekscentrum

vrijdag 12 juli 2019 |  Karl Friedrich
Onder leiding van een neutrale derde partij gaat Israël samen met zijn buurlanden een project beginnen dat zich uitsluitend gaat bezighouden met bescherming, bewaking en onderzoek van het ecosysteem van de unieke koraalriffen in de Rode Zee.

Afbeelding: De koraalriffen in de Rode Zee zijn er niet alleen voor de toeristen. (Foto: Anna Kaplan/Flash 90).

Voor dit doel is een nieuw transnationaal onderzoekscentrum aan de Rode Zee gebouwd door prof. dr. Maoz Fine, een zeebioloog van de Bar Ilan Universiteit. Het centrum zal geleid en georganiseerd worden door de Zwitserse Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Te midden van de koraalriffen van de Rode Zee leven miljoenen levende organismen. Ze lijden aan stress die veroorzaakt wordt door de opwarming van de aarde, lokale milieuvervuiling en overbevissing. Deze factoren zijn dodelijk voor het koraal. Maar uit de meest recente onderzoeken van onder meer prof. dr. Fine en zijn collega’s, blijkt dat de koraalriffen van de Rode Zee bijzonder bestand zijn tegen de stijgende watertemperatuur. Het koraal van de Rode Zee zal waarschijnlijk de opwarming van de aarde overleven, terwijl bijna alle koraalriffen elders in de wereld daar niet tegen bestand blijken te zijn en massaal zullen sterven. De oorzaak van de resistentie van de koralen van de Rode Zee is waarschijnlijk gelegen in de geologische omgeving, die aan een unieke ontwikkeling heeft bijgedragen. Dat neemt niet weg dat het koraal van de Rode Zee te lijden heeft van andere ernstige bedreigingen, zoals viskwekerijen en industrieel afval.

Dit artikel verscheen in zijn geheel (zonder de video) in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.