Sport: Israëlisch-Arabische atlete beledigd als verrader

vrijdag 12 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Hanin Nasser is Israëlisch kampioen hoogspringen en vertegenwoordigt Israël op de Europese U23 Kampioen­schappen atletiek (de tussencategorie tussen junioren en volwassenen). Arabische organisaties noemen haar daarom een verraadster.

Hanin Nasser is een van de beste sportvrouwen van Israël. De 22-jarige is de Israëlische hoogspring­kampioene en vertegenwoordigt het land op de Europese U23 kampioenschappen atletiek in Stockholm, Zweden, die donderdag begonnen.

Maar daarvoor moet ze een echte storm van verwensingen doorstaan, vooral van een Arabisch-Israëlische jeugdgroep uit Haifa, die de veelbelovende jonge sportvrouw beschuldigt van verraad aan het Palestijnse volk en haar vraagt niet deel te nemen aan het Europees kampioenschap. Hanin Nasser is een islamitische Arabische.

Hanin Nasser in actie. Ik doe het haar niet na.

De Arabische jeugdgroep heeft de afgelopen dagen verschillende berichten op haar Facebookpagina gepubliceerd, waarin zij de atlete vraagt om haar deelname aan het Europees Kampioenschap te heroverwegen en te annuleren. Door haar deelname aan het Europees Kampioenschap voor de Staat Israël zou zij het zionisme vertegenwoordigen en worden gebruikt om het criminele racisme van Israël wit te wassen.

De groep meldt verder, dat men Hanin Nasser alternatieven heeft voorgesteld voor het promoten van haar sporttalenten via andere internationale sportfederaties. Nadat het de groep niet gelukt was in contact met de atlete te komen, schreven ze haar een brief:

'We hebben informatie ontvangen dat u van plan bent om de komende dagen Israël te vertegenwoordigen op een internationaal toernooi. Terwijl we trots op u zijn als atlete, zijn we geschokt dat u het bezettende land vertegenwoordigt en we hopen dat u dit zult heroverwegen zodat het bezettende land de kans mist om uw talent in het hoogspringen te gebruiken om zijn imago te verbeteren met een sprong op de wonden van het Palestijnse volk,' staat onder meer in de brief, die gepubliceerd werd op het nieuwsportaal Mekor Rishon.

Om Hanin Nasser te overtuigen van gedachten te veranderen, werden verleidelijke aanbiedingen gedaan:
'Denk er nog eens over na, beste Hanin, voordat je wordt geïntroduceerd als 'Israëlische atlete' die een koloniaal systeem steunt dat hoge betonnen hekken bouwt om ons als Palestijns volk in het bezette gebied te scheiden. In ruil daarvoor, als u besluit af te zien van deelname, staan wij klaar om u te ondersteunen in uw sportcarrière en alles in het werk te stellen om uw en onze droom te verwezenlijken.'

De Facebook berichten werden ontdekt door de Israëlische organisatie Im Tirzu. Met de bedreiging van een Israëlische sportvrouw werd een rode lijn overschreden, verklaarde de organisatie en eiste juridische maatregelen. 'Jongerenorganisaties moeten de boodschap van co-existentie verspreiden, maar in plaats daarvan volgen zij loze slogans voor apartheid, haat en boycot.'

De Israëlische Atletiek Federatie verklaarde in een reactie, dat er geen plaats was voor politiek in de sport. 'De sport is een platform voor eenheid en het bij elkaar brengen van mensen. Wij zijn trots op Hanin en blij dat zij ons in het buitenland vertegenwoordigt en wensen haar veel succes op het toernooi'.

De organisatie 'Together - Vouch for each other', bestaande uit moslim-, christelijke en druzenjongeren, heeft een foto gepubliceerd waarin zij hun steun voor Hanin Nasser uitdrukken.

We kunnen alleen maar meedoen en wensen Hanin, die niet door de bedreigingen is beïnvloed, veel succes.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.