Netanyahu: Geen nederzetting ontruimen in vredesplan

donderdag 11 juli 2019 |  David Lazarus
De Israëlische leider Benjamin Netanyahu zegt genoeg te hebben van de 'onzin' van het ontwortelen van Joodse of Arabische gemeenschappen in het kader van een Israëlisch-Palestijns vredesplan. Dit heeft in het verleden niet tot vrede geleid.

Afbeelding: Een Arabische man tijdens een van de gebedshoudingen. (Foto: Wagdi Ashtiyeh /Flash90)

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu beloofde woensdag, dat hij geen enkele Jood uit de Bijbelse kerngebieden Judea en Samaria zal ontwortelen. Netanyahu benadrukte in feite, dat zijn regering niemand uit hun huizen zal verdrijven, of het nu Joden of Arabieren zijn.

'We zullen de ontmanteling van enige nederzetting in een vredesplan niet toestaan', vertelde Netanyahu aan een groep journalisten en burgers die bijeen waren in Revava, een Joodse nederzetting in Samaria. 'Ik maak ook geen onderscheid tussen de blokken van nederzettingen en de geïsoleerde nederzettingen', zei de premier in het Hebreeuws. 'Al deze plekken zijn Israëlisch vanuit mijn oogpunt.'

Er zijn speculaties in de Israëlische media dat, nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als Israëlische hoofdstad heeft erkend, evenals de annexatie van de Golanhoogten, hij in ruil daarvoor concessies zal verwachten wanneer hij zijn hele Israëlisch-Palestijnse vredesplan onthult. De verklaring van Netanyahu in Samaria, die komt in de aanloop naar de algemene verkiezingen van september, is een duidelijke boodschap aan zijn supporters, aan de Palestijnen en aan Donald Trump, dat hij, als hij gekozen wordt, zelfs de meest afgelegen Joodse nederzetting in het hart van het Bijbelse land niet zal ontmantelen.


Een snelle blik op de typische Joodse nederzetting Revava in het Bijbelse hartland. (2014).

Revava is een orthodox-Joodse Israëlische nederzetting, opgericht in het voorjaar van 1991 op een heuveltop in Samaria. Het ligt ongeveer een half uur ten oosten van Petach Tikva, een van de grootste steden van Israël, en dicht bij Ariel, een Israëlische stad in Samaria. De eerste families, die Revava oprichtten, woonden in veertien trailers.

In 2017 telde de gemeenschap 2.389 inwoners. Tegenwoordig heeft Revava zeven kleuterscholen en een kinderdagverblijf voor kinderen tot drie jaar, evenals een middelbare school en een middelbare meisjes­school voor. Van 2001 tot 2006 had Revava een honkbalteam voor jongens.

De naam Revava betekent 'tienduizend' in het Hebreeuws. De naam werd gekozen op basis van het bijbelvers: 'En zij zegende Rebekka en zei tot haar: 'Zuster van ons, word tot duizenden van tienduizenden en laat jouw nageslacht in bezit krijgen de poort van zijn vijanden'. (Genesis 24:60 HSV).

Bovendien werd het gebied in Samaria, waar Revava werd gebouwd, toegewezen aan de Israëlitische stam Efraïm, zoals beschreven in Deuteronomium 33:17: 'Dit zijn de tienduizenden van Efraïm, en dit zijn de duizenden van Manasse!'

Het ontroerende lied bij de video over Revava spreekt over hoe klein en onbeduidend we zijn om vereerd te worden met de kostbare genade die God ons heeft geschonken. In de lokale Messias-belijdende gemeente die ik bezoek, zingen we dit lied vaak tijdens onze Shabbat-diensten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.