Palestijnen vervuilen het milieu, en de wereld zwijgt

donderdag 11 juli 2019 |  Ryan Jones
Het vooroordeel tegen Israël van deze wereld blijkt weer eens uit de reactie (of eigenlijk: het gebrek aan reactie) op de milieuvervuiling die Palestijnse militanten veroorzaken door het verbranden van autobanden. Dikke zwarte rook vol roetdeeltjes stijgt op.

Afbeelding; Een Palestijnse demonstrant staat voor een stapel brandende en rokende autobanden. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Iedereen die door de zogenaamde 'Westbank' heeft gereden, is ongetwijfeld getuige geweest van het verbranden van een stapel autobanden, waardoor er zware zwarte rookgolven de lucht in werden gestuurd. Het is een steunpilaar van het Israëlisch-Palestijnse conflict. En het doet het goed op foto's in de grote internationale media.

Vreemd genoeg lijken de ultra-liberalen, zowel in Israël als in het buitenland, die typisch opkomen voor zowel de Palestijnse zaak als de bescherming van het milieu, zeer weinig aandacht te hebben over deze praktijken.

Maar Israël hecht als natie veel waarde aan de gezondheid van het milieu, en heeft herhaaldelijk geprobeerd om de internationale gemeenschap ertoe te bewegen de Palestijnen tot de orde te roepen inzake deze schending, ook al negeert het alle andere.

De grootste verontwaardiging van Jeruzalem tegen deze massale vervuiling kwam in de zomer van 2018, toen Hamas tienduizenden banden aan de grens van de Gazastrook opsloeg om in brand te worden gestoken door een menigte van boze Palestijnse demonstranten.

'Het verbranden van zo'n grote hoeveelheid banden zal ernstige schade toebrengen aan het ecosysteem in het gebied, zal ernstige schade toebrengen aan het leven, de flora en de gezondheid van de bewoners, en zal bijdragen aan de ernstige schade aan de water­houdende grondlaag en leiden tot een ongekende luchtvervuiling,' schreef Maj.-Gen. Yoav Mordechai, de Coördinator van Regerings­activiteiten in de Gebieden (COGAT) van de IDF, in een dringende brief aan de leider Tedros Adhanom van de Wereld­gezondheids­organisatie.

Mordechai pleitte bij Adhanom 'als leider van een internationale organisatie die als doel heeft om de gezondheid te bevorderen en de natuurlijke en ecologische hulpbronnen te beschermen, om alles te doen wat in uw macht ligt om publiekelijk te waarschuwen voor deze ecologische ramp'.

Verdedigers van de Palestijnse 'strijd' beweerden dat er banden werden verbrand aan de grens met Gaza om het zicht van Israëlische sluipschutters te vertroebelen. Maar ze legden niet uit waarom Palestijnse demonstranten de hele tijd banden verbranden, in elke hoek van het land, zoals vorige week nog in de stad Kfar Qaddum op de Westbank, waar de oude Palestijnse man op bovenstaande foto triomfantelijk voor een giftige rookwolk van brandende rubber staat.

Alan Baker, een voormalige Israëlische ambassadeur in Canada en expert in het internationaal recht, legde in een artikel uit dat 'de rooktactiek het milieu en de atmosfeer vervuilt en vergiftigt, met totale minachting voor de belangrijkste zorgen van de internationale gemeenschap voor de bescherming van het milieu, zoals die tot uitdrukking komen in internationale verdragen en resoluties van verschillende instanties die betrokken zijn bij de bescherming van het milieu'.

Maar wat Baker nog meer verstoorde, waren degenen die niet reageren op de zwarte rook van brandende autobanden, en zich dan omkeren en luidkeels protesteren tegen een Amerikaanse familie die in een benzine-slurpende SUV rijdt.

'Hoewel het Palestijnse leiderschap duidelijk geen rekening houdt met dergelijke normen voor de omgeving en het milieu, is het niet minder leerzaam dat geen enkele internationale leider of organisatie, op het gebied van het milieu of iets anders, het nodig heeft gevonden om zich bezig te houden met deze schendingen van het internationale recht,' schreef hij.

Inderdaad. Zoals op zoveel andere gebieden van het conflict in het Midden-Oosten, lijkt de wereld de Palestijnen iets toe te staan waarvoor het normaal gesproken de overtredende partij zou straffen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.