Spanning stijgt in Perzische Golf na incident met tanker

donderdag 11 juli 2019 |  Redactie Israeltoday
Vijf gewapende boten van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben kennelijk geprobeerd een Britse olietanker te veroveren toen deze door de Straat van Hormuz in de Perzische Golf passeerde. Nu een militair conflict in Iran waarschijnlijker wordt, verhoogt Israël in stilte zijn paraatheid.

De Iraanse kanonneerboten naderden de Britse olietanker en riepen hem op, te stoppen en van richting te veranderen. Het oorlogsschip van de Britse marine HMS Montrose (foto) naderde, richtte zijn kanonnen op de Iraanse kanonneerboten en zond een waarschuwing naar de militanten van de Revolutionaire Garde om het gebied te verlaten. De Iraanse boten trokken zich snel terug van de plaats delict.

Het incident komt een week nadat de Britse marine een Iraanse tanker in Gibraltar had aangehouden, samen met de 28 bemanningsleden, die olie naar Syrië brachten en daarbij internationale sancties omzeilden.

De Iraanse president Hassan Rouhani had gedreigd dat Groot-Brittannië een hoge prijs zou betalen voor het stoppen van de Iraanse tanker. 'Groot-Brittannië heeft de onveilige situatie veroorzaakt en zal de gevolgen ervan later begrijpen', zei hij.
Mohsen Rezai, een hoge commandant van de Revolutionaire Garde, zei dat 'Groot-Brittannië erg bang zou moeten zijn voor de maatregelen die Iran van plan is te nemen tegen de illegale aanval op onze olietanker'.

Ondertussen kondigden de VS aan, dat ze een coalitie van landen aan het opbouwen zijn om een einde te maken aan de Iraanse agressie tegen de commerciële scheepvaart in de Perzische Golf, zei de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van de VS, generaal Joseph Dunford, dinsdag in een persconferentie.

De Israëlische publieke radio meldde, dat premier Benjamin Netanyahu een speciale bijeenkomst met zijn veiligheidskabinet belegde die bijna vier uur duurde 'in de schaduw van de groeiende spanningen in de Perzische Golf'. Het rapport zei dat dit al de tweede keer in een week was dat het kabinet bijeenkwam om de Iraanse agressie in de Golf te bespreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.