Jordaans parlementslid: Blaas Israëlische pijpleiding op

Wednesday, July 10, 2019 |  Edy Cohen
De Jordaanse parlementariër Tareq Khoury (die christen is) heeft, bij een persconferentie over de aanleg van een tweede aard­gas­leiding van Israël naar Jordanië, de burgers van het Hasjemitisch Koninkrijk opgeroepen tot criminele sabotage tegen elke aard­gas­leiding in het land.

Deze bijzonder giftige uitbarsting, waarover het Palestijnse persbureau Quds berichttte, zou in veel landen zelfs als een opruiende daad zou worden beschouwd.

Tijdens een recente politieke bijeenkomst zei Khoury: 'Ik heb een voorstel. Ik wil iedereen de kans bieden om een “verklaring van eer” te ondertekenen, waarbij ze hun leven en zelfs het leven van hun kinderen zullen opofferen om een gaspijpleiding die door Jordaans grondgebied loopt, op te blazen. We zullen niet toestaan dat deze [Israëlische] gaspijpleiding zelfs maar één centimeter door Jordanië loopt'.

Khoury's verklaring tilde het wijdverbreide lokale verzet tegen de Israëlisch-Jordaanse aardgas-overeenkomst naar een nieuw niveau.

De besprekingen, die tot de aardgas-overeenkomst leidden, begonnen in 2011, hoewel de overeenkomst pas vijf later jaar, in september 2016, met Amerikaanse bemiddeling werd ondertekend. Vanaf het begin is hij impopulair bij veel Jordaanse parlements­leden en een groot deel van het volk. Er zijn talrijke demonstraties tegen de overeenkomst geweest, omdat veel Jordaniërs Israël nog steeds als de 'zionistische vijand' zien. Dit ondanks het feit dat Israël en Jordanië sinds 1994 officieel vrede met elkaar hebben.

De Jordaanse oppositie lijkt zich er ook niet druk over te maken, dat hun natie, die veel energie nodig heeft, veel baat zal hebben bij de overeenkomst. Volgens de overeenkomst zal Israël de komende 15 jaar 45 miljard kubieke meter aardgas leveren aan de Jordan Electric Corporation, voor een totale kostprijs van 10 miljard dollar.

Naast hun minachting voor Israël waren veel Jordaniërs ook boos over het feit, dat de overeenkomst in het Engels was geschreven, en dat de valuta's die gebruikt werden om de betalingen te specificeren alleen Israëlische shekels en Amerikaanse dollars waren. In december 2014 heeft een meerderheid van de Jordaanse parlementariërs een ontwerp­resolutie aangenomen, waarin de regering wordt aangespoord om de overeenkomst te annuleren.

De monarchie en haar regering blijven echter pragmatischer en blijven weigeren de overeenkomst op te zeggen, ondanks de publieke verontwaardiging. De verantwoordelijken zijn zich volledig bewust van de Jordaanse energie­behoeften, en het feit dat Israël en de Amerikanen hen een goed aanbod doen. En verder zou het een boete van $1.5 miljard opleveren, wanneer Jordanië zich nu uit de overeenkomst zou terugtrekken.

Het is niet de eerste keer dat Tareq Khoury een verbale aanval op Israël uitvoert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.