Israël Producten Centrum weigert Israëlische producten te etiketteren

dinsdag 9 juli 2019 |  Redactie Israel Today
De Europese Commissie onderstreept dat producten die in Judea en Samaria worden gemaakt niet 'Israëlisch' zijn, maar Nederlandse christenen denken daar duidelijk anders over. Het Israël Producten Centrum weigert de politiek gemotiveerde anti-Israëlische wetten na te leven.

In een gedurfde daad van burgerlijke ongehoorzaamheid weigerde de christelijke stichting Israël Producten Centrum producten, die uit Judea en Samaria werden geïmporteerd, van een etiket te voorzien. De christen-zionisten, die Israëlische goederen importeren, verwierpen de Europese regels en weigerden zich te houden aan de wetten, die voorschrijven dat zij producten uit Israëlische nederzettingen in de Bijbelse gebieden van een etiket moeten voorzien.

'Etikettering is in het leven geroepen om de voedsel­veiligheid te waarborgen, maar is een politiek instrument geworden om druk uit te oefenen op de Joodse Staat', aldus Roger van Oordt, directeur van de Christenen voor Israël groep, in een verklaring volgens BIN.

Volgens het bericht importeren de Nederlandse christenen jaarlijks 120.000 flessen Israëlische wijn, evenals cosmetica uit de Dode Zee en andere Israëlische producten via hun Israël Producten Centrum in Nijkerk. Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid oefende druk uit op de christenen om de Israëlische producten te etiketteren volgens de regels van de Europese Commissie die van toepassing zijn op goederen uit Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten.

'Dit zijn anti-joodse regels voor mij. Ze betekenen het scheiden van producten die door Joden en door Arabieren zijn gemaakt,' zei Roger van Oordt. De groep weigerde de politiek gemotiveerde anti-Israëlische wetten na te leven.

In zijn recente catalogus spoorde het Israël Producten Centrum zijn klanten aan om wijn, dadels en olijven-producten uit Judea en Samaria te kopen. 'Nu wil de regering over onze producten zeggen dat ze niet uit Israël komen,' zei van Oordt, verwijzend naar de EU-regelgeving die voorschrijft dat goederen die in Israëlische nederzettingen worden geproduceerd, moeten worden geëtiketteerd als van oorsprong uit 'Palestijns' gebied. 'Dus we moeten onze klanten vertellen dat het niet waar is', benadrukt de Nederlandse christelijke zionist.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.