Europa vraagt Israël: hoe pakken jullie de immigratiecrises aan?

dinsdag 9 juli 2019 |  David Lazarus
Na jaren van het bekritiseren van Israël over zijn politiek van nationale identiteit, vraagt Europa nu aan Israëlische deskundigen op het gebied van recht, veiligheid, immigratie en ethiek hoe ze kwesties betreffende nationale identiteit kunnen aanpakken.

Afbeelding: Syrische vluchtelingen op het station van Boedapest, Hongarije. (Foto: Mstyslav Tsjernov/Wiki Commons).

De Europese ambassadeurs hebben deze week in Tel Aviv een ontmoeting gehad met Israëlische deskundigen om de veiligheids- en nationale identiteitskwesties te bespreken die zijn ontstaan door de massale moslim-immigratie in Europa.
Het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) ontving de leiders en presenteerde een nieuwe studie die het samenstelde met de titel: 'The Migration Wave into Europe: An Existential Dilemma.'

Fiamma Nirenstein, een senior medewerker van JCPA en redacteur van het onderzoek, zei dat 'de crisis inderdaad van existentieel belang is voor Europa, en dit is precies de reden waarom ambassadeurs op zoek zijn naar antwoorden. De Joodse Staat heeft met veel van dezelfde uitdagingen te maken, maar heeft de voorkeur gegeven aan het behoud van een duidelijke nationale identiteit, terwijl het tegelijkertijd zijn eigen veiligheids­belangen veiliggesteld heeft', aldus het Jewish News Syndicate (JNS).

Nirenstein vertelde JNS dat 'Israël heeft bewezen dat het zijn kennis ,over hoe om te gaan met moeilijke problemen zoals terrorisme, kan exporteren. Europeanen erkennen dit en zijn nu geneigd om te luisteren of Israël nuttige inzichten kan geven in dit nieuwe probleem, dat de aard van Europa als continent met westerse idealen bedreigt'.

Enkele van de Israëlische deskundigen op het gebied van recht, veiligheid, immigratie en ethiek die de JCPA-studie hebben geschreven die aan de Europese ambtenaren is gepresenteerd, waren:
• Brigade-generaal (res.) Yossi Kuperwasser, voormalig directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken en hoofd van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst van de IDF,.
• Dr. Ehud Rosen, gespecialiseerd in de moderne politieke islam. hij richt zich op de ideologie en geschiedenis van de Moslimbroederschap. Hij promoveerde aan de SOAS, Universiteit van Londen. Momenteel is hij senior onderzoeker bij het Jeruzalem Center for Public Affairs,
• Ambassadeur Dore Gold was directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij adviseur buitenlands beleid van premier Benjamin Netanyahu, Israëlisch ambassadeur bij de Verenigde Naties (1997-1999), en adviseur van premier Ariel Sharon.
• Prof. Asa Kasher, hoogleraar ethiek en filosofie aan de Tel Aviv Universiteit in Israël. Kasher is ook medeauteur van de Israëlische Gedragscode voor de verdediging van de Israëlische strijdkrachten, 'De geest van de IDF': Waarden en grondbeginselen' en werd in 2000 bekroond met de Israëlprijs voor zijn werk in de filosofie en ethiek.

In zijn presentatie sprak Kasher over de noodzaak om de 'proportionaliteit' te handhaven bij het bepalen van het aantal migranten dat wordt binnengelaten. Hij benadrukte dat niemand 'onverschillig mag zijn voor menselijk lijden, inclusief het lijden van migranten, maar tegelijkertijd zei hij dat staten een nationale, culturele en soms religieuze identiteit hebben die behouden moet blijven', aldus JNS.

'Staten hebben het recht om hun identiteit te behouden', aldus Kasher. 'Dat betekent dat ze het recht hebben om anderen ervan te weerhouden maatregelen te nemen die die identiteit in gevaar brengen.

Is het te veel gevraagd om deze gebeurtenis te omschrijven als 'Het Woord van de Heer zal uitgaan van Sion'? Misschien, maar met al hun anti-Israëlische retoriek en politiek-correcte laster tegen de Joodse staat is het ironisch en gepast dat Europa nu van Israël zou verwachten dat het probeert uit te zoeken hoe het met zijn eigen nationale veiligheid en identiteitscrises moet omgaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.