Toerisme: Waarom is de Dode Zee zo zout?

dinsdag 9 juli 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De Dode Zee is een van de zoutste wateren op aarde. Kabels, die in het water worden neergelaten, zijn als snel bedekt met een harde laag zoutkristallen. Maar hoe is het zo gekomen? Wat is de oorzaak van de zoutafzettingen op de diepste delen van de bodem?

Hij ligt in een diep riftdal, dat in het verleden regelmatig door de Middellandse Zee werd overstroomd. Ongeveer twee miljoen jaar geleden steeg het omringende land hoog genoeg om de overstromingen tegen te houden en kwam zeewater vast te zitten in de vallei. Een groot deel van het zeewater verdampt door het droger worden van het klimaat en laat een klein, zout meer achter dat bekend staat als de Dode Zee.

Het waterpeil van de Dode Zee heeft in de loop van de millennia gefluctueerd, maar de laatste decennia is het waterpeil in de Dode Zee gedaald, waardoor het nog zouter is geworden dan voorheen. Het is nu zo zout, dat wanneer wetenschappers kabels in het water laten zakken om metingen te verrichten, de kabels bedekt worden met dikke, harde zoutkristallen.

Vreemd genoeg hebben Israëlische geologen sinds 1979 zoutkristallen waargenomen die door het water van de Dode Zee 'sneeuwen' en zich op de diepste delen van de bodem van het meer opstapelen. Het proces, dat aan de basis ligt van deze zoutkristallen 'sneeuw' heeft wetenschappers sindsdien verbaasd, maar een nieuwe studie kan het decennia oude mysterie hebben opgelost.

De auteurs van de studie stellen voor dat kleine verstoringen in het meer, veroorzaakt door golven of andere bewegingen, 'zoutvingers' creëren die langzaam zout naar de bodem van het meer leiden. De animatie in deze video laat zien hoe de zoutvingers zout vormen en naar beneden transporteren.

De nieuwe vondst helpt onderzoekers de fysica van de Dode Zee beter te begrijpen en wat er kan gebeuren als het meer verder verdampt. Het verklaart ook de vorming van massale zoutafzettingen in de aardkorst, zoals die onder de Middellandse Zee.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.