Of je het leuk vindt of niet, Trump is een rockster in Israël

maandag 8 juli 2019 |  Redactie Israel Today, Chananya Naftali
Of je nu van hem houdt, of hem haat, is het niet te betwisten dat de Amerikaanse president Donald Trump ongekende maatregelen heeft genomen om de standvastige Amerikaanse steun voor Israël te tonen. In de Joodse Staat Israël is Donald Trump een rockster.

Eerdere presidenten beleden die steun vaak met de mond, maar brachten die slechts zelden in de praktijk:
♦ Trump voerde eindelijk het tien jaar oude besluit van het Amerikaanse Congres uit, Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, door de ambassade erheen te verplaatsen,
♦ Hij trok zich terug uit de rampzalige nucleaire overeenkomst van Iran, met name wegens de voortdurende bedreigingen van Teheran tegen Israël,
♦ Pas een paar maanden geleden erkende hij de annexatie door Israël van de Golanhoogten.

Sterker nog, Trump's vrijmoedigheid in deze kwesties heeft ertoe geleid dat een aantal andere wereldleiders dit voorbeeld volgen. Dat geeft aan, dat andere landen dan de Verenigde Staten al lang bereid zijn om de kant van Israël te kiezen in deze zaken, maar altijd te bang waren om deining te veroorzaken in de internationale diplomatie. Totdat Trump in actie kwam.

Vorige maand wilde Israël de Amerikaanse president bedanken door een nieuwe nederzetting aan te kondigen die naar hem genoemd is op de Golanhoogte. 'Trump Heights' is op dit moment niet veel meer dan een groot bord, maar er worden plannen gemaakt voor een nieuwe gemeenschap die ongetwijfeld veel Israëlische inwoners zal aantrekken.

Immers, zoals YouTuber Chananya Naftali het verwoordde, of je hem nu leuk vindt of niet, in Israël is Trump een rockster.

Ik ben hier in Trump Heights. Hier wordt de nieuwe gemeenschap gevestigd, die genoemd is naar president Donald J. Trump, hier op de Golanhoogten van Israël. Israël nam deze historische beslissing nadat president Trump de Golanhoogten als deel van Israël erkende, iets dat eerdere Amerikaanse presidenten niet hadden gedaan.
De Golanhoogten is een van mijn favoriete gebieden in Israël, net te noorden van het Meer van Galilea, in het uiterste noorden van Israël.

Het gebied werd geannexeerd door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog, nadat de Syrische luchtmacht Israëlische huizen in Galilea ging bombarderen. Syrië probeerde Israëlisch Galilea te bezetten, en eindigde met het verlies van de Golan in de oorlog. Vandaag is het een deel van Israël. In feite woonden hier duizenden jaren geleden Joden.
Tegenwoordig produceren Israëli's goede wijn hier in de Golan, de landbouw bloeit hier, en de appels en kersen die hier groeien, smaken verrukkelijk

Ik weet dat sommige mensen anders over Trump denken, sommigen houden van hem, anderen niet, dat is okay. Maar een ding is zeker, hij is een rockstar in Israël. Hij heeft zijn sterke steun voor Israël en het Joodse volk bewezen. Hij erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, hij verplaatste toen de ambassade daarheen, hij trok zich terug uit de verschrikkelijke nucleaire overeenkomst met Iran en legde sancties op. Hij stopte met de hulp aan de Palestijnse Autoriteit nadat bleek dat zij terrorisme financieren, en nu erkende hij de Golanhoogten als deel van Israël. Maar het beste is dit: deze gedurfde stappen zorgden voor een doorbraak, want andere wereldleiders durven nu achter Israël te staan, aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.

Het naar hem vernoemen van een gemeenschap naar hem is allereerst een grote daad van zionisme, het bouwen van huizen voor mensen in het land Israël, en het is ook een grote daad van bondgenootschap tussen Israël en de Verenigde Staten.
Het is verbazingwekkend, om te bedenken dat waar ik nu sta nieuwe huizen voor Israëlische gezinnen zullen worden gebouwd. Hier zal nieuw leven beginnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.