Israël leidt de strijd tegen de mensenhandel

zondag 7 juli 2019 |  David Lazarus
Jarenlang worstelde Israël met mensenhandel, de slavernij van mannen, vrouwen en kinderen. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buiten­landse Zaken wordt Israël nu beschouwd als het belangrijkste land dat zich bezighoudt met deze wereldwijde tragedie.

Geschat wordt dat miljoenen mensen elk jaar van het ene land naar het andere worden overgebracht om te worden gebruikt voor dwangarbeid en werk in de seksindustrie. Deze 'industrie' vergaart jaarlijks miljarden dollars voor de boeven die deze sinistere criminele activiteiten leiden.

Deze mensenhandel was jarenlang een groeiend probleem in Israël, met name het kopen en verkopen van vrouwen en jonge meisjes voor seksuele uitbuiting. Deze vrouwen worden vaak het land binnengesmokkeld en in gevangenschap gehouden terwijl ze worden uitgebuit om hun 'eigenaren' rijk te maken. Bronnen schatten dat de seksindustrie in Israël jaarlijks meer dan 1 miljard dollar opbrengt.

In het Amerikaanse rapport wordt een overzicht gegeven van de inspanningen op het gebied van de bestrijding van mensenhandel, en Israël scoorde indertijd zeer laag. Landen met de laagste cijfers kunnen door de VS economische sancties opgelegd krijgen.

Israël begon in 2012 met de strijd tegen de overtreders en is sindsdien elk jaar doorgegaan met het terugdringen van de mensenhandel, en is nu al een aantal jaren wereldleider op dit gebied.
Als voorbeeld noemt het rapport de aanklachten die vorig jaar zijn ingediend tegen twee Israëli's van 26 en 36 jaar, die beschuldigd werden van het leiden van een criminele organisatie die vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie het land in bracht door hen over te halen om naar Israël te komen, hen dan tot prostituees maakte en de winsten van de diensten die zij leverden witwaste.

De aanklacht stelt ook dat de twee mannen leiding gaven aan een organisatie met chauffeurs voor het vervoer van de vrouwen naar appartementen, managers, vastgoedmakelaars, website-exploitanten en accountants die geld overmaken via verborgen kanalen.

In een ander geval werd in 2018, na een onderzoek door de centrale eenheid van de politiedienst van Tel Aviv, meer dan ₪ 4,5 miljoen (€ 1,1 miljoen) in beslag genomen bij de verdachten van mensenhandel, belasting­misdrijven en het witwassen van geld.

Emi Palmor, directeur-generaal van het ministerie van Justitie, zei: 'De eenheid die de strijd tegen mensen­handel in het ministerie van Justitie coördineert, zet dit jaar het gebruik voort van geïntegreerde instrumenten en het gezag van de Staat op de verschillende gebieden in de strijd tegen het fenomeen van de mensenhandel'.

'Er is een goede reden waarom Israël op het hoogste niveau staat in het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken,' vervolgt Palmor. 'De coördinatie-eenheid zal de inspanningen van Israël op dit gebied blijven bevorderen en zijn duidelijke resultaten handhaven, terwijl ze het hoofd zal blijven bieden aan nieuwe patronen van mensenhandel in al zijn vormen in Israël.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.