De vredesimam uit Iran

vrijdag 5 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Imam Mohamad Tawhidi belichaamt de ideale islamitische geestelijke waar veel mensen in het Westen op hopen. Hij heeft gestudeerd aan diverse universiteiten in Iran, Irak en Australië en staat bekend als een hervormer van de islam.

Hij is niet alleen een uitgesproken bewonderaar van de democratie in de Westerse landen, maar ook van de staat Israël. Er is echter één probleem: de meeste moslims in islamitische landen zijn niet blij met Mohamad. Op grond van zijn moderne inzichten, zijn veroordeling van terreur en zijn Israël-vriendelijke houding heeft Tawhidi al verschillende doodsbedreigingen ontvangen. Hij wordt niet erkend door veel sjiitische geestelijken.

Tawhidi woont in Australië. In 2016 stichtte hij de Islamic Association of South Australia. Hij schreef in Australië het boek The Tragedy of Islam: Admissions of a Muslim Imam (De tragedie van de islam: bekentenissen van een islamitische imam).

Hij is zeer actief op sociale media en regelmatig te gast op de Australische televisie. Tawhidi noemt zichzelf ‘imam van de vrede’. Hij is de eerste sjiitische imam ooit die Auschwitz bezocht. Hij maakte ter plekke een video-opname, waarin hij vertelt hoe hij vroeger leerde om Joden te haten, maar nu begrijpt dat dit fout was: ‘Wij moeten wakker worden en echte goede mensen worden.’

Dat Mohamad Tawhidi weinig aandacht krijgt in de Amerikaanse en Europese media, heeft misschien te maken met het feit dat hij het algemene beeld dat heerst over moslims niet bevestigt. Moslims die niet anti-westers, niet-jihaddistisch en niet kortzichtig zijn, passen niet in dat beeld. Tawhidi laat zien dat moslims ook met liefde en verstand kunnen reageren op andersdenkenden. Op sociale media toont Tawhidi scherp inzicht en komt hij met ideeën die zeker hun uitwerking zullen hebben.

Dit artikel verscheen met enige toelichting in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.