Mossad-directeur zegt dat Iran liegt over kernwapens

vrijdag 5 juli 2019 |  Yochanan Visser
Als er actie moet worden ondernomen, is het nu de tijd, met een besluitvaardige president in het Witte Huis. Maandag hield Mossad-directeur Yossi Cohen een toespraak op een veiligheidsconferentie in Herzliya, Israël. Hij onthulde een reeks activiteiten die zijn organisatie in de loop van de laatste jaren ondernam en die talloze levens in de hele wereld hebben gered.

In een film van James Bond redt één persoon de wereld, zei Cohen. Hij voegde daaraan toe dat in onze wereld ‘vele (Mossad) agenten’ dit doen. De Mossad-directeur beweerde dat zijn agenten erachter kwamen dat Iran van plan was geweest om terreuraanslagen uit te voeren in Nederland, Duitsland, Turkije en Frankrijk. Ondertussen trainde Iran driehonderd agenten in Syrië die verondersteld werden de Islamitische Revolutie naar Afrika te exporteren.

Cohen onthulde ook, dat Iran vorig jaar honderd miljoen dollar betaalde aan de Palestijnse terreurgroepen in Gaza, om hen de druk op Israël te doen opvoeren. Opvoering van de druk vond plaats door middel van de zogenaamde ‘Grote Mars van Terugkeer’, het georganiseerde geweld langs de Israëlische grens met Gaza. Verder heeft de Mossad de inlichtingen geleverd die terreuraanslagen op burgervliegtuigen over de hele wereld hebben gedwarsboomd en het leven van Joden overal ter wereld hebben gered.

De recente toenadering van Oman tot Israël was volgens Cohen ook het resultaat van een Mossad-operatie. Hij zei dat Mossad-agenten clandestiene bijeenkomsten met Omaanse diplomaten hadden gehouden, voorafgaand aan de door de VS georganiseerde economische conferentie over het Palestijns-Israëlische conflict. Die conferentie vond eind juni in de Golfstaat plaats. Dankzij de Mossad heeft Israël nu stille relaties met veel soennitische Arabische landen, zo vertelde Cohen aan zijn toehoorders.

Met betrekking tot het kernconflict met Iran vertelde Cohen dat leden van het Mossad-team dat een groot deel van Irans kernarchief stal, deze week onderscheidingen van Israëls president (Reuven Rivlin) zouden ontvangen. Cohen beweerde dat de Mossad-operatie in Iran (begin 2018) ‘de manier waarop de wereld Iran ziet' veranderd had. Hij benadrukte dat Iran loog over de aard van zijn kernprogramma.

De Iraanse beweringen dat zijn uraniumverrijkingsprogramma alleen voor medische doeleinden was, zijn ‘volslagen leugens’ volgens het Mossad-hoofd. Hij voegde eraan toe dat ‘alleen duidelijke vastberadenheid om het te weerhouden van het verkrijgen van een kernwapen het (Iran) kan stoppen.’ Cohen wees op de vastberadenheid van Iran om zijn programma voor ballistische raketten uit te breiden en zei dat dit weer een aanwijzing was dat de Islamitische Republiek zijn kernwapenprogramma niet heeft opgegeven.

Zijn woorden kregen meer betekenis nadat Mojtaba Zonnour dreigde om Israël binnen een half uur te vernietigen in het geval dat de Verenigde Staten Iran zouden aanvallen. Zonnour is de vroegere voorzitter van het Nucleaire Subcomité van Iran en de huidige voorzitter van het Comité van de Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid van het Iraanse parlement. ‘Als Amerika ons aanvalt, zal Israël minder dan een half uur overleven,’ schepte Zonnour op. De hoge Iraanse ambtenaar beweerde ook dat alle 36 Amerikaanse basissen in het Midden-Oosten onder Iraanse 'controle' staan en binnen het bereik zijn van de ballistische raketten. De verklaring van Zonnour doet opnieuw de vraag rijzen of Iran niet al in het bezit is van kernwapens.

De voormalige CIA-spion Reza Khalili (niet zijn echte naam), die tijdens zijn lidmaatschap van de Iraanse Revolutionaire Garde inlichtingen leverde aan de VS, beweerde in oktober 2011 dat Iran al kernwapens heeft. Volgens Khalili kocht Iran strategische kernwapens van de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan. Khalili citeerde luitenant-kolonel Tony Shaffer, een ervaren inlichtingenofficier en ontvanger van een Bronzen Ster, die de CIA-spion vertelde dat zijn bronnen hem hadden gemeld dat Iran in 2011 twee bruikbare kernkoppen had.
Eerder, in april 2006, onthulde het Russische tijdschrift Novaia Gazeta dat na de ineenstorting van de Sovjet-Unie een schokkende tweehonderdvijftig kernkoppen uit het Oekraïense kernwapenarsenaal verdwenen waren. Het Russische tijdschrift suggereerde dat de vermiste kernkoppen in Iran terecht gekomen zouden kunnen zijn.

Een andere mogelijkheid is dat Iran een deel van zijn kernwapenprogramma heeft overgeplaatst naar een derde land, waarschijnlijk Syrië. In 2015 beweerde het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Iran een nieuwe kernfabriek had gebouwd in de West-Syrische stad Qusayr, in de buurt van de Libanese grens. Der Spiegel beweerde dat er achtduizend splijtstofstaven op de locatie waren opgeslagen, maar de Amerikaanse wapenexpert Jennifer Dyer dacht dat Qusayr ook een plutoniumfabriek kon zijn.

Het in Washington gevestigde Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS) publiceerde in maart 2018 een rapport dat ook betrekking had op Qusayr. In het rapport werd gesteld dat, hoewel het ‘bewijs nog niet overtuigend is’, er reden is om aan te nemen dat Syrië, blijkbaar met hulp van Noord-Korea en Iran, een nieuwe ondergrondse kernfabriek in Qusayr heeft gebouwd. De onderzoekers van ISIS, onder wie voormalig kerninspecteur David Albright van het IAEA, hebben de satellietbeelden van Qusayr bekeken en hebben opgemerkt dat de locatie zich in de buurt van een ondergrondse watervoerende laag bevond die voor de koeling van een kernreactor kon worden gebruikt. Zij constateerden ook, dat er inspanningen waren geleverd om grote hoeveelheden uitgegraven kalksteengrond te camoufleren. De grond was bedekt met bruine aarde op een nabijgelegen terrasvormige heuvel.

Uit eerder onderschept radioverkeer tussen een hooggeplaatste Hezbollah-agent en Ibrahim Othman, het hoofd van de Syrische Commissie voor Atoomenergie, bleek verder dat Qusayr inderdaad een nucleaire locatie was. De commandant van Hezbollah noemde Qusayr ‘de atoomfabriek’, terwijl officieren van het Vrije Syrische Leger, die vochten tegen het leger van Assad in de Qusayr-regio, rapporteerden dat Iraniërs ‘de nucleaire locatie’ bewaakten.

Wat betreft Cohens opmerkelijke toespraak op de IDC in Herzliyah, de Mossad-chef gaf aan dat er in de nabije toekomst meer informatie over de precieze aard van Irans kernprogramma zou kunnen worden vrijgegeven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.