Ondanks boycot exporteert Gaza kleding naar Israël

donderdag 4 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Hoewel Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, de BDS-campagne officieel heeft goedgekeurd, staat het de textielfabrieken in de Gazastrook toe om goederen naar de aartsvijand Israël te exporteren. De textiel­industrie groeit en heeft 400 nieuwe werknemers aangeworven.

Afbeelding: Palestijnse kleermakers met liefde voor mode. (Foto: Creative Commons)

Volgens het nieuwsportaal Arutz 7, verkochten de textielbedrijven van Gaza in de eerste zes maanden van het jaar voor 3 miljoen dollar aan goederen op de Israëlische markt, waaronder Judea en Samaria. Met het oog op het akkoord over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas hoopt de voorzitter van de Textiel- en Kledingsunie van Gaza, Tayseer Al-Ostah, op een verbetering van de situatie van de producenten en handelaren in Gaza.

Er werd ook gemeld dat 17 fabrieken dit jaar hun activiteiten hebben hervat. Dit brengt het totaal aantal fabrieken in Gaza op 177. Door de toename van de export konden 400 nieuwe werknemers in de textiel- en kledingsector worden aangeworven. In totaal werken er 6000 mensen in deze sector in de Gazastrook.

In een interview met de krant Falestin, die dicht bij Hamas staat, vertelde Al-Ostah dat de kledingindustrie in Gaza de afgelopen drie jaar 17 miljoen dollar aan inkomsten heeft gegenereerd. De onstabiele elektriciteitsvoorziening en de onverwachte sluiting van de grensovergangen door Israël vormen echter een probleem voor de fabrieken.

Een wapenstilstand aan de grens met de Gazastrook zou niet alleen de Israëlische districten in het grensgebied, maar ook de bevolking van Gaza ten goede komen. Het is aan Hamas om voor rust te zorgen. Dan kunnen we eindelijk de echte problemen aanpakken, zoals het verbeteren van de water- en elektriciteits­voorziening van de Gazastrook. Terwijl Israël al bezig is met de aanleg van een nieuwe waterleiding naar Gaza, kwam een delegatie uit Qatar in juni naar Israël en Gaza om de financiering van een extra hoogspanningsleiding tussen de partijen te bespreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.