Tweede zoon van Hamas-oprichter Yousef loopt over

donderdag 4 juli 2019 |  David Lazarus
Suheib Yousef is de tweede zoon van Sheik Hassan Yousef, een mede-oprichter van Hamas, met een belangrijke functie in deze organisatie, die plotseling besloten heeft zich tegen de terroristische organisatie die de Gazastrook controleert te keren en die te verlaten.

Afbeelding: Suheib Yousef, zoon van Hamas mede-oprichter Hassan Yousef, spreekt voor de Israëlische TV nadat hij de terreurorganisatie heeft verlaten en beschuldigd van corruptie (Schermopname, 3 juli 2019, Channel 12).

Suheib is de jongere broer van de 'Groene Prins', Mosab Hassan Yousef, een Palestijn die van 1997-2007 undercover voor de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst werkte.

De informatie die de oudere broer van Yousef verstrekte, verhinderde tientallen zelfmoordaanslagen en moorden op Israëliërs, stelde talrijke Hamas-cellen bloot en hielp Israël bij de jacht op vele militanten, waaronder de opsluiting van zijn eigen vader.

In 1999 bekeerde Mosab Yousef zich tot het christendom en in 2007 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij het boek 'Zoon van Hamas' schreef..

Uitzending van het NOS-journaal over Mosab Hassan Yousef in 2010.

Nu is ook zijn jongere broer Suheib, zelf een hoge Hamas-ambtenaar op het hoofdkwartier van de groep in Turkije, overgelopen en naar een land in Azië gevlogen, meldt de Times of Israel. In een verrassend interview met de Israëlische televisie heeft hij onthuld dat Hamas Iran helpt om de rest van het islamitische Midden-Oosten te bespioneren.

In het interview met Israël's Channel 12 TV op 2 juli hekelde de jongste zoon van sheik Hassan Hamas als een terreurorganisatie en zei dat de groep ' op geen enkele manier ten goede komt aan de Palestijnen'.

'Hamas bedrijft beveiligings- en militaire instellingen op Turkse bodem onder het mom van de burgerlijke instellingen,' verklaarde Suheib Suheib. 'Ze hebben veiligheidscentra en van daaruit gebruiken ze geavanceerde afluisterapparatuur om mensen en leiders af te luisteren. De beweging (Hamas) gebruikt deze informatie niet ten behoeve van het Palestijnse volk. Het levert inlichtingen aan Iran in ruil voor financiële steun', onthulde hij.

Volgens Suheib Yousef is het hoofdkwartier van Hamas in Turkije niet tevreden met het spioneren en verzamelen van informatie, maar werkt het ook hard om terreur­aanslagen in Israël te organiseren. 'Ik zag hoe de beweging mensen op de Westbank mobiliseert en ook financiert,' zei hij. 'Er zijn dubieuze acties die ze uitvoeren, waaronder het sturen van onschuldige kinderen naar de Westbank (Judea en Samaria) om aanvallen uit te voeren.

Hij legde verder uit dat 'het doel van de aanvallen op de Westelijke Jordaanoever is om burgers te doden, niet omwille van het verzet, noch voor Jeruzalem of de bevrijding van Palestijnse geebieden, zelfs niet omdat ze de Joden haten. Ze sturen deze onschuldigen om de crisis van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever te exporteren'.

Suheib benadrukte dat zijn motieven vaderlands­lievend zijn, dat hij de ware aard van Hamas blootlegt met de bedoeling de ogen van zijn Palestijnse volk te openen voor hun uitbuiting door leiders die een leven van luxe leiden. 'Hamas-leiders wonen in luxehotels in Turkije', aldus Suheid. 'Ze wonen in luxe torens, hun kinderen gaan naar particuliere scholen en krijgen zeer genereuze financiële steun van de Hamas-beweging, ze hebben beveiliging, zwembaden en sportclubs.'

De jongere Yousef zei dat hij 'verbaasd was over het niveau van het hedonisme. Ze eten in de beste restaurants en wonen in de regio van de rijkste Turken. Een familie in Gaza leeft van 100 dollar per maand, terwijl hun Hamas leiders in een gastronomisch restaurant dineren voor $ 200.'

'Stuur je eigen kinderen'
Suheib zei dat hij andere Hamas-leiders uitdaagde om hun eigen kinderen te sturen om aanvallen uit te voeren, in plaats van de armen uit te buiten. 'Waarom sluit Haniyeh (voorzitter van het Hamas politiek bureau) zich niet aan bij de Mars van de Terugkeer en gooit hij geen stenen? Wat heeft het Palestijnse volk te winnen bij deze aanvallen? Als er opnieuw verkiezingen zouden worden gehouden, zou Hamas niet worden gekozen, het is een racistische terroristische organisatie, en het is gevaarlijk voor het Palestijnse volk,' verklaarde hij.

Suheib Yousef is zich bewust van het gevaar voor zijn leven dat zijn acties met zich mee zullen brengen. Maar hij is vastbesloten om de waarheid over Hamas te blijven onthullen. 'Zelfs voor dit interview waren er al dreigementen van moord,' zei hij. 'Maar ik ben niet bang voor hen. Als Hamas me in een shahid (heilige martelaar) wil veranderen, dan zal ik dat worden. Ik geef er de voorkeur aan het slachtoffer te zijn, en niet degene die anderen pijn doet,' concludeerde hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.