83 gewonden tijdens demonstraties van Ethiopiërs

Wednesday, July 03, 2019 |  Dov Eilon
Nadat zondag een jonge Israëli van Ethiopische afkomst door een politie­agent werd doodgeschoten, vonden dinsdag in het hele land gewelddadige protesten plaats van Israëli's uit de Ethiopische gemeenschap, die het verkeer op bijna alle belangrijke wegen tot stilstand brachten.

Na verloop van tijd veranderden de demonstraties in puur geweld, waarbij politieauto's en andere auto's in brand werden gestoken en stenen naar de politie­agenten werden gegooid.

Anarchie - er is geen andere manier om de situatie van gisteren op vele wegen in het land te beschrijven. Hoewel veel mensen aan het begin van de protesten nog begrip hadden voor de demonstranten, zal dit vandaag zeker veranderd zijn. En niet ten goede. De gewelddadige demonstranten hebben hun Ethiopische gemeenschap geen goede dienst bewezen.

Het begon zondagavond allemaal met een incident in Haifa op. Een politieagent, die geen dienst had, probeerde een einde te maken aan een ruzie van Ethiopische jongeren. Volgens de politieagent, die met zijn familie een wandeling maakte, werd er een steen naar hem gegooid. Hij voelde zichzelf en zijn kinderen direct bedreigd en had daarom een schot gelost op de benen van een van de jongeren die bij het geschil betrokken waren. Maar volgens de berichten raakte de kogel eerst de grond en daarna de borst van de tiener.

De politieagent werd eerst gearresteerd en verhoord door de afdeling voor verhoor van politieagenten. Hij werd vervolgens vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst totdat de zaak was opgelost. En dat was de druppel die de emmer deed overlopen. De Ethiopische gemeenschap begreep niet dat de politieman, in hun ogen een moordenaar, uit de gevangenis was vrijgelaten.

Het moet gezegd worden dat dit niet het eerste geval is waarin een Ethiopische Israëliër werd neergeschoten of aangevallen door een politieagent. Er zijn verschillende gevallen geweest die tot ernstige protesten hebben geleid. Onlangs nog is in Bat Yam een jonge Israëli van Ethiopische afkomst doodgeschoten door een politieagent omdat een mes in zijn hand had. Hij was geestelijk gestoord, zijn vader had de politie gebeld om zijn zoon terug naar huis te brengen. Helaas is dit niet gebeurd.

De Ethiopische gemeenschap beschuldigt de Israëlische politie ervan, dat zij te lichtvaardig een wapen gebruiken als het om uit Ethiopië afkomstige burgers gaat. Ze zeggen dat het voldoende is om zwart te zijn om door de politie verdacht te worden.

De protesten van gisteren waren de gewelddadigste die het land heeft gezien. In het begin hield de politie zich nog in. Maar toen de protesten steeds gewelddadiger werden, werd besloten om in te grijpen. Op veel plaatsen werden auto's in brand gestoken. Er waren conflicten met burgers, die hun geduld verloren en probeerden een uitweg uit de file te vinden. Een van de auto's werd vervolgens aangevallen door de radicale demonstranten en de bestuurder moest zijn auto verlaten. Daarna werd die in brand gestoken. Ook werden verschillende politieauto's omvergeworpen en verbrand. Politiebureaus werden met vuurwerkbekogeld, naar politieagenten en hun paarden werden stenen gegooid. Rond middernacht maakte de politie gebruik van schrikgranaten en andere middelen voor het oplossen van demonstraties om een einde te maken aan de rellen.

Tijdens de langdurige demonstraties zaten sinds de middag ongeveer 60.000 mensen vast in hun auto. Velen raakten zonder benzine, omdat ze wegens de hitte de motor lieten draaien. Pas ver na middernacht bereikten de automobilisten hun bestemming.


Een blik op de Ayalon snelwegen in Tel Aviv, geblokkeerd door protesten van Ethiopische immigranten.

Bij de rellen van gisteren raakten in totaal 83 mensen gewond, waaronder 47 politieagenten. 60 demonstranten werden gearresteerd. Niemand weet precies hoe het verder zal gaan. De organisatoren van de rellen kondigden voor vandaag een voortzetting van hun protest aan. Zij begrijpen niet, waarom tot nu toe geen enkele politieagent de schuld heeft gekregen van de incidenten tegen Israëli's van Ethiopische afkomst. Zij begrijpen niet, waarom de politieagent die zondag Salomon Tekah neerschoot, niet meer in hechtenis is. Zij eisen deel uit te maken van de Israëlische samenleving.

Na de gebeurtenissen van afgelopen nacht is de kloof nog veel groter geworden. Geweld kan niet de juiste manier zijn om het volstrekt legitieme doel van de Ethiopische gemeenschap te bereiken. De relschoppers hebben gisteren veel schade toegebracht aan hun gemeenschap. Hun vertegenwoordigers zouden zich nu moeten haasten om afstand te nemen van de gewelddadige acties en te proberen de kloof binnen de Israëlische samenleving snel te dichten. Ook de politie moet de beschuldigingen serieus behandelen. En het zou geen slecht idee zijn geweest als de minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilead Erdan, of een andere vertegenwoordiger van de regering, een condoleance­bezoek had gebracht aan de ouders van de doodgeschoten jongeman.

Premier Benjamin Netanyahu sprak de demonstranten toe in een video: 'Ik weet dat er problemen zijn die moeten worden opgelost, we hebben hard gewerkt en we moeten nog harder werken om ze op te lossen. Maar ik vraag jullie één ding: Stop de wegversperringen. Wij zijn een rechtsstaat, we zullen het blokkeren van de wegen niet tolereren. Ik vraag u, laten we de problemen samen oplossen in overeenstemming met de wet. We rouwen allemaal om de tragische dood van de jongen Solomon Tekah. We omarmen de familie, we omarmen de Ethiopische gemeenschap. Het is belangrijk voor mij, het is belangrijk voor ons allemaal. Dit zijn niet alleen maar woorden.'

De politie zal vandaag, als er nieuwe protesten zijn, geen geduld meer tonen en onmiddellijk actie ondernemen tegen de demonstranten. Laten we hopen dat dit niet gebeurt en dat er nu een geweldloze manier wordt gevonden om de problemen samen op te lossen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.