Leven in Jeruzalems Arabische wijken wordt verbeterd

woensdag 3 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Een jaar geleden startte de gemeente Jeruzalem een vijfjarenplan voor de verbetering van het leven en de leefomgeving in de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem, om de integratie van de inwoners te verbeteren. Vooral in het onderwijs wordt geïnvesteerd.

Afbeelding: Arabische schoolkinderen onderweg. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Het is nu een jaar geleden, dat de gemeente Jeruzalem een vijfjarenplan lanceerde om het leven in de Arabische wijken van Jeruzalem te verbeteren en de hoofdstad te verenigen, waaronder een investering van 2 miljard shekel (500 miljoen euro). Bij een ceremonie ter gelegenheid hiervan verklaarde burgemeester Moshe Lion, dat dit jaar al meer dan 100 miljoen van dat bedrag is geïnvesteerd in projecten in de oostelijke wijken van de hoofdstad.

'Ik ben blij en trots om dit jaar van succesvolle samenwerking af te sluiten,' zei Lion, de eerste burgemeester van Jeruzalem van Sefardische (Zuid-Europese) afkomst,. 'De gemeente Jeruzalem en de ministeries van de regering hebben samen een moedig besluit genomen om een dramatische en ongekende verandering in het Oost-Jeruzalemse schoolsysteem te bewerkstelligen, dat al bijna 50 jaar lang verwaarloosd wordt', verklaarde hij. 'Leerlingen uit Oost-Jeruzalem verdienen een uitstekende opleiding en het is onze plicht en missie om dit doel te bereiken. De prestaties die we vanavond hebben gezien, schetsen echt een beeld van hoop', vervolgde hij.

Het doel van het vijfjarenplan, dat door de Israëlische regering is goedgekeurd, is het verbeteren van de kwaliteit van het leven en de leefomgeving van de inwoners van de Arabische wijken van Jeruzalem en het versterken van de integratie van de inwoners van Oost-Jeruzalem in de Israëlische samenleving en de economie in de hoofdstad.

De nadruk ligt op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in de oostelijke wijken van Jeruzalem, terwijl het Israëlische leerplan in de scholen wordt aangemoedigd. Volgens de verklaring van de regering zijn de onderwijsdoelen voor de Arabische kinderen van Jeruzalem voor de komende vijf jaar:
♦ Er komen 80 nieuwe eerste klassen en 100 nieuwe klaslokalen voor het basisonderwijs,
♦ Onderwijs zal worden gegeven in overeenstemming met het Israëlische curriculum, gecoördineerd en begeleid door het Ministerie van Onderwijs,
♦ Het aantal leerlingen dat de middelbare school voortijdig verlaat moet verminderen. Bijna 30 procent van de Arabische studenten in de klassen 9-12 in Oost-Jeruzalem verlaat de middelbare school voortijdig

Dit jaar hebben al 300 Arabische studenten uit Oost-Jeruzalem hun eerste jaar aan de Hebreeuwse Universiteit afgerond. Er werden nieuwe klaslokalen gebouwd en oudere gerenoveerd en uitgerust met computers.
In Oost-Jeruzalem werd het eerste conservatorium geopend, evenals een centrum voor ondernemerschap.
Daarnaast worden nieuwe infrastructuur en openbaar vervoer ontwikkeld, evenals de aanleg van sportvelden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.