300 Joden uit Indonesië willen naar Israël emigreren

dinsdag 2 juli 2019 |  Yossi Aloni
300 Joden wonend in Jayapura, de hoofdstad van de Indonesische provincie Papoea, leven volgens de Joodse traditie en zijn volgens rabbi Tuvia Singer geïnteresseerd in het maken van Aliyah. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld.

Rabbi Tuvia Singer (58) meldt dat hij de laatste vijf jaar in Jakarta, Indonesië, heeft gewoond en als rabbijn de Joodse gemeenschap in de moslimstaat heeft gediend.
Volgens Singer zijn deze Joden afstammelingen van Joden die 400 jaar geleden vanuit Peru naar Indonesië zijn geëmigreerd, nadat katholieke missionarissen hen dwongen zich tot het christendom te bekeren. Deze Joden kwamen naar Peru na de verdrijving uit Spanje en Portugal, maar moesten zich ook in Peru bekeren en weer vluchten.

Singer werd uitgenodigd om naar Indonesië te komen door de gemeente , waarvan het grootste deel geconcentreerd is op Papoea (het vroegere Nieuw Guinea), het grootste eiland van Indonesië. Hij leerde Joden kennen die voornamelijk Messias belijdende Joden werden, maar na drie dagen studie stemde de gemeente en besloot uiteindelijk om niet meer in Jezus te geloven en Joods te zijn. 'Na de stemming ging ik terug naar de zaal en zong “Shalom Aleichem, Malachei Hasharet”. Er bleef geen oog droog in de zaal. Toen verwijderden zij het Nieuwe Testament uit het boek, het was verbazingwekkend,' zei Zanger.


Rabbijn Singer (rechts in wit shirt) met de Joodse gemeenschap in Indonesië (Foto: Singer)

Rabbijn Singer vestigde zich in de hoofdstad Jakarta en kwam in contact met mensen die zich Joods noemden. In de afgelopen vijf jaar heeft Singer een dialoog gevoerd met islamitische imams en Pesachavonden georganiseerd met honderden deelnemers. 'Er is geen rabbijn meer geweest in Indonesië sinds de jaren zestig en misschien zelfs niet meer sinds de Tweede Wereldoorlog. De Indonesische autoriteiten wisten dat ik een rabbijn was. Ik heb bruiloften en begrafenissen gehouden, we hebben Joodse onderwijsklassen opgericht, ik heb velen geholpen om terug te keren naar het Jodendom. En toen besloot ik dat het tijd was om Aliyah naar Israël te maken. “

Hij zei verder dat hij het Joods Agentschap en het Rabbinaat had gevraagd om de 300 Joden, die in Jayapura wonen, te helpen bij hun emigratie naar Israël. Ze leven volgens een Joodse levensstijl, hebben een synagoge en een begraafplaats en dragen keppeltjes. Op zijn verzoek heeft een delegatie van de organisatie 'Or Yehuda Nekhei Israel' onder leiding van Rabbi Eliyahu Birnbaum vorig jaar Indonesië bezocht en een ontmoeting gehad met de gemeenschap in Jayapura (het vroegere Hollandia). De organisatie stuurde een jaar geleden twee afgezanten naar Indonesië en bracht ook een Indonesisch echtpaar naar Israël voor de studie van het Jodendom. Volgens Birenbaum zijn er ongeveer 100 Joden uit de hele wereld in Jakarta en nog twee kleinere gemeenten in Indonesië. 'Ze voldoen niet aan de criteria van de Wet op de Terugkeer of de Toegangswet. Ze denken eraan om te emigreren naar Israël, maar dat is niet noodzakelijkerwijs hun grootste zorg, maar ze willen zonder twijfel Joods zijn en een volledig Joodse manier van leven leiden.'


Gebedsbijeenkomst in de synagoge (Foto: Rabbi Singer)

Rabbi Singer heeft het gevoel, dat hij zijn werk in Indonesië heeft voltooid, om mensen terug te brengen die zich tot het Jodendom hebben bekeerd, en heeft daarom besloten om naar Israël te emigreren. 'Nadat Indonesië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk werd, besloot het land zes religies als officiële religies van de Staat te erkennen, waar het Jodendom niet bij was, d.w.z. Joden konden geen Joden zijn, maar ze moesten wel kiezen voor de islam of het christendom als hun geregistreerde religie,' zegt Rabbi Singer. 'Daarom gingen veel kinderen die Joods waren en in hun documenten als christen geregistreerd stonden, naar christelijke onderwijsinstellingen en werden langzaam maar zeker zelf christen', legde hij uit.

'De immigratie van rabbijn Tuvia Singer naar Israël is een verdere stap in zijn onophoudelijke reis om voor het Israëlische volk en de Staat te werken', verklaart Ze'ev Gershinsky, adjunct-directeur-generaal van Nefesh B'Nefesh, de organisatie die hem hielp met de immigratie, 'Ik ben dankbaar voor het voorrecht, om idealistische immigranten als Rabbi Singer te helpen, en ik juich het toe dat iemand die vasthoudt aan zijn missie zich voor ons volk inzet en ik denk dat we veel meer zullen horen over zijn bijdrage als Israëlisch staatsburger aan het Israëlische volk.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.