Toerisme: Een wijd uitzicht op de Scopusberg

dinsdag 2 juli 2019 |  Karl Friedrich
Deze keer heeft onze stagiair Karl Friedrich een uitstapje gemaakt naar de Scopusberg gelegen bij de Hebreeuwse Universiteit en een vestiging van het Hadassa Ziekenhuis. Hier vindt u zijn indrukken en foto's.

De Scopusberg (Hebreeuws: Har Hatzofim = Wachterberg) is ongeveer 20 meter hoger dan de Olijfberg en ligt ten noordoosten van de Oude Stad van Jeruzalem, met een uitzicht dat zich tot ver buiten de stadsgrenzen uitstrekt. In het kader van veel reizen naar Israël staat deze berg altijd een beetje op de achtergrond. De reden is duidelijk: waarschijnlijk is hier niets bijbels relevants gebeurd. Maar voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis is de Scopusberg interessant, omdat hij geen onbelangrijke rol heeft gespeeld - tot op de dag van vandaag!

Op een middag stapte ik op de Jeruzalemse tram, maar deze keer niet naar Herzlberg. Bij de halte Giv'at HaTahmoshet verliet ik de tram om naar Scopusberg te lopen. Toen ik een Britse militaire begraafplaats passeerde, dacht ik aan de eerste historische gebeurtenissen: Was dit niet de berg, die van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 tot de 6-daagse oorlog in 1967 van groot belang was vanwege zijn strategisch goede ligging? Reeds ten tijde van de verwoesting van de tempel door de Romeinen in het jaar 70 na Christus sloegen zij op de Scopusberg hun kampement op. Ook de kruisvaarders - ruim duizend jaar later - gebruikten de gunstige locatie met een overzicht van heel Jeruzalem als uitgangspunt voor de belegering van de stad.

Misschien zijn het deze gebeurtenissen, maar misschien is het ook gewoon de perfecte locatie die de berg zo bijzonder maakt. Ik loop dus langs de begraafplaats, denkend aan wat hier gebeurd zou kunnen zijn, en plotseling sta ik voor de Hebreeuwse Universiteit. Ik ontmoet veel studenten, sommigen spreken Hebreeuws, anderen Engels. Herinneringen komen naar boven: In de begintijd van de moderne georganiseerde vestiging in het land Israël hebben velen hier misschien wel hun moedigste stap gezet. Wat ik ooit in droge boeken las, is nu pure realiteit.

Het Joods Nationaal Fonds, opgericht in 1901, zette zich in om land in de Eretz Yisrael te kopen om het ter beschikking te stellen aan de Joodse pioniers. Het eerste land dat werd aangekocht was ook de eerste kibboets - Degania genaamd. In Jeruzalem zou een van de eerste gebieden die werd aangekocht, de Scopusberg zijn geweest. Het leggen van de eerste steen van de beroemdste universiteit van Israël, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, begon al in 1918. Een belangrijke stap, want onderwijs is immers een van de hoekstenen van vrijwel elke samenleving, nietwaar? Vanaf dat moment was de Scopusberg onbetwistbaar Joods, vanaf 1948 officieel Israëlisch. Zelfs vandaag de dag betwist niemand het, ook al ziet de regio er anders uit.


Plotseling stond ik voor de Hebreeuwse Universiteit.

Een ontroerende geschiedenis, quasi oer-Israëlisch land, waarop ik nu loop. Iets verderop komen de eerste panorama's. Tot nu toe kende ik alleen het 'standaard uitzicht' op de Olijfberg, nu zie ik het van hieruit. Ik zie de Oude Stad vanuit een heel ander perspectief, ver van de grote stromen toeristen. Het uitzicht op de Olijfberg en de Oude Stad,is prachtig; in een nevel zie ik de torens van de nieuwe stad. Alles in het licht van de ondergaande zon. Adembenemend. Vanaf hier valt het heuvelachtige, bijna bergachtige (misschien niet voor alpinisten) Jeruzalem echt op.

Ik geniet even van het uitzicht op een speciaal aangelegd platform en loop dan een stukje verder door een klein park. Voor ik het weet, sta ik aan de andere kant en heb ik een ander uitzicht over de schijnbaar eindeloze bergen van het Joodse land. Ik bedoel dat ik tot aan het Jordaandal kan kijken. Het is ongelooflijk. 'Kijk, we gaan op naar Jeruzalem', zegt het Evangelie van Matteüs. Ik zie hier pas goed wat 'opgaan' betekent. Wanneer ik op de berg naar het noorden en oosten kijk, dan kijk ik omlaag. Opnieuw stop ik en geniet van het moment.


Gezicht op het Jordaandal vanaf Scopusberg.

Misschien is op deze berg niet zo veel te doen, er zijn een paar kleine restaurants, vooral voor studenten. Maar juist daarvan zie ik de positieve kant. Rust en sereniteit. Een bijna perfecte plek om de Bijbel te pakken en te zien of er echt niets over deze berg in staat. Ik vind niets....

Na ongeveer twee uur lopen, genieten en kijken, ga ik terug. Wie Jeruzalem vanuit een ander perspectief wil bekijken en de Joodse nationale geschiedenis van dichtbij wil ervaren, moet zowel de Olijfberg als de Scopusberg bezoeken. Ik geef toe dat er weinig actie is, maar de ervaring rond het uitzicht, ook met betrekking tot de (niet-bijbelse) geschiedenis (het gebied lag tussen 1948 en 1967 in een nauwelijks toegankelijke Joodse enclave op de Jordaanse Westbank), maakt de 'Wachterberg' tot een geslaagde excursie.


Geen standaard-panorama.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.