Israëlische bank benoemt eerste Arabische voorzitter

dinsdag 2 juli 2019 |  David Lazarus
Deze week is er geschiedenis geschreven toen Bank Leumi, een van de twee grootste banken in Israël, voor het eerst een Israëlische Arabier tot voorzitter benoemde. Daarmee is duidelijk aangetoond dat Israël géén apartheidsstaat is, en ook topfuncties open staan voor Arabieren.

Dr. Samer Haj-Yehia werd door de Raad van Bewind van de Bank aangesteld als opvolger van David Brodet, die sinds 2010 voorzitter was. Haj-Yehua woont in de Arabische stad Taibe en is al vier en een half jaar lid van de Raad van Bestuur van de bank.

'De bankwereld is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd en we zullen verdere stappen ondernemen om Leumi (spreek uit: Le'oemie) te positioneren als een toonaangevende, innovatieve en succesvolle bank', aldus de nieuwe voorzitter in een verklaring.

Haj-Yehia is gepromoveerd in de Economie aan het MIT, heeft een MBA in Financiën en Bankwezen, een MA in Economie, een BA in Accounting and Economics en een graad in de rechten van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Naast zijn lidmaatschap van het Leumi bestuur is de nieuwe directeur ook lid van het bestuur van het Hadassah Medisch Centrum en de Israëlische Raad voor Hoger Onderwijs. Haj-Yehia heeft hoge posities bekleed bij grote investerings­firma's in de Verenigde Staten, waaronder de vice-president van Fidelity Investments, een van de grootste investerings­firma's. Hij is ook betrokken bij vrijwilligers­programma's in de gemeenschap om de werkgelegenheid voor Arabisch-Israëlische gemeenschappen te verbeteren.

'Samer is zeer getalenteerd. Hij heeft het glazen plafond doorbroken en zal een rolmodel zijn voor jongeren in de Arabische samenleving', zei het Arabische Knessetlid Ahmad Tibi,.

Bank Leumi, of de Nationale Bank van Israël, werd in 1902 in Jaffa opgericht door leden van de zionistische beweging om 'de industrie, de bouw, de landbouw en de infrastructuur van het land dat uiteindelijk Israël zal worden, te bevorderen. Vandaag de dag is Bank Leumi de grootste bank van Israël, met buitenlandse kantoren in de VS, Luxemburg, Zwitserland, Groot-Brittannië, Mexico, Uruguay, Roemenië, Jersey en China.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.