Archeologie: 2000 jaar oude Pelgrimsweg ingewijd

maandag 1 juli 2019 |  Dov Eilon
Een gedeelte van de 2000 jaar oude Pelgrimsweg in Jeruzalem, die de banden van het Joodse volk met Jeruzalem verder versterkt, werd zondag geopend, begeleid door protesten van de Palestijnse Autoriteit, Hamas, Jordanië en linkse vredesactivisten.

Zondag werd in de stad van David een 350 meter lang gedeelte van de Jeruzalemse Pelgrimsweg plechtig geopend. De oude straat dateert uit de tijd van de Tweede Tempel en diende voor de Joden als toegangsweg van de Siloah vijver naar de tempel.
Het archeologisch project werd geleid door de City of David Foundation. De opgegraven weg, die deels onder Palestijnse woningen in de wijk Silwan in Oost Jeruzalem loopt, zal binnenkort open zijn voor het publiek.

Gedurende de laatste zes jaar zijn tijdens de opgravingen talrijke getuigen van het Joodse leven uit de tijd van de Tweede Tempel ontdekt. De gebouwen langs de straat, die tijdens de opgravingen werden blootgelegd, getuigen ervan dat de mensen die hier woonden welvarend waren. De belangrijkste ontdekkingen die deze veronderstelling ondersteunen, werden gisteren tijdens de plechtige inwijding gepresenteerd. Onder de vondsten zijn zilveren munten, sieraden en aardewerk vaten voor het bewaren van olie en parfums. Drie keer per jaar zouden Joodse pelgrims deze weg hebben bewandeld op weg naar de tempel.

De totale lengte van de acht meter brede pelgrimsweg is 600 meter. De nu ingewijde 350 meter behoren bij het zuidelijke deel van de weg. Dr. Yuval Baruch van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit legt uit: 'Vandaag kan men voor het eerst over een van de hoofdstraten van het oude Jeruzalem wandelen, zich een beeld vormen van de bezienswaardigheden en antwoorden krijgen op fascinerende historische vragen die al meer dan 100 jaar worden gesteld over de geschiedenis van Jeruzalem tijdens de Tweede Tempel. Dit is een natuurlijke voortzetting van de eerdere archeologische opgravingen, waarmee Europese en Amerikaanse onderzoekers aan het eind van de 19e eeuw zijn begonnen.

Op basis van de resultaten van deze opgravingen stelden we voor het eerst vast, dat de Bijbelse Stad van David zich op de oostelijke heuvel van Jeruzalem, de hoofdstad van koning David, bevond, waar de bestuursgebouwen van het koninkrijk Juda waren geconcentreerd. In de tijd van de Tweede Tempel lag het gebied binnen de grenzen van de vergrote stad - een wijk met de naam de Benedenstad.
Belangrijke vondsten uit die tijd waren delen van de Trappenweg uit de tijd van de Tweede Tempel, met een lengte van meer dan 600 meter, die vanaf de zuidelijke poorten van de stad en het gebied van de Shiloah Vijver naar het noorden in de richting van het heilige bassin waren gebouwd. Zes jaar geleden hebben we de archeologische opgravingen langs de weg hervat. De weg werd in al zijn pracht toegankelijk gemaakt voor duizenden bezoekers die er op zullen lopen.'


De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman en de speciale gezant van de VS, Jason Greenblatt, en de Amerikaanse senator Lindsey Graham waren ook aanwezig bij de plechtige inwijding van de Pelgrimsweg. (Foto: Flash90).

Kritiek van 'Vredesactivisten'
Scherpe kritiek kwam van linkse vredesactivisten, de Palestijnse Autoriteit, Jordanië en natuurlijk van Hamas.
De organisatie 'Peace Now' zei dat de regering-Trump, door deel te nemen aan de ceremonie, het verhaal van de Joodse kolonisten in het gebied van het Heilige Bassin zou accepteren, waardoor de kansen om te onderhandelen over een vredesakkoord over dat gebied werden ondermijnd.

Het 'Ministerie van Buitenlandse Zaken' van de Palestijnse Autoriteit beschuldigde Israël ervan de geschiedenis te vervalsen. Israël zou zich inzetten om de identiteit van de stad en haar historische en juridische realiteit te veranderen. En de Amerikaanse ambassadeur Friedman zou samen met de speciale gezant Jason Greenblatt de vervalsing van de geschiedenis ondersteunen.


Voor de ceremonie waren er gevechten tussen de politie en protesterende activisten van 'Peace Now', waarbij een activist werd gearresteerd. (Foto: Flash90)

Ook uit Jordanië kwamen kritische woorden over de opening van de pelgrimsweg, die als illegaal en onverantwoordelijk werd omschreven. Dergelijke acties zijn 'verachtelijke schendingen' van het internationaal recht en de mensenrechten, aldus Soefian Quda, woordvoerder van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder riep hij de internationale gemeenschap op om haar morele en politieke verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan deze praktijken en en het belang te benadrukken van de eerbiediging van de status van Oost-Jeruzalem als integraal onderdeel van de Palestijnse gebieden, die sinds 1967 onder bezetting zijn

De terreurorganisatie Hamas zei, dat de acties van Friedman en Greenblatt de voortzetting waren van het agressieve Amerikaanse beleid tegen het Palestijnse volk en hun heilige plaatsen.

De speciale gezant van de VS voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, verwierp gisteren de kritiek dat de Amerikaanse deelname aan het feest zou hebben bijgedragen aan de 'judaïsering' van Jeruzalem. In een commentaar op zijn Twitter-account schreef hij: "We kunnen niets 'judaïseren' wat de archeologie bewijst, we kunnen er kennis van nemen en jullie kunnen stoppen met te doen alsof het niet waar is. Vrede kan alleen gebaseerd zijn op de waarheid.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.