Luchthaven Sde Dov, Tel Aviv, buiten bedrijf gesteld

maandag 1 juli 2019 |  Dov Eilon
Zondagavond om 23:20 uur is het laatste vliegtuig van de luchthaven Sde Dov in Tel Aviv vertrokken naar Ramon Airport bij Eilat. Hiermee is – na talloze pro­tes­ten tegen het opheffen van de verbinding met Eilat – een einde gekomen aan een stukje geschiedenis.

Afbeelding: De laatste dag van de luchthaven Sde Dov, 30 juni 2019 (Foto: Flash90)

De talrijke protesten, vooral van de burgers van de stad Eilat, die in het bijzonder getroffen werden door de sluiting van de luchthaven, hebben uiteindelijk niet geholpen. Na lang overleg had premier Benjamin Netanyahu geen andere keuze dan te kiezen voor de langverwachte sluiting van de luchthaven. Een verdere vertraging zou de staat miljarden hebben gekost en zou ook juridische gevolgen hebben gehad.

Netanyahu beloofde echter een hele reeks voordelen voor de burgers van Eilat, vooral de zieken onder hen, van wie sommigen meerdere keren per week naar Tel Aviv moeten vliegen voor behandeling. Voor hen zullen taxi's ter beschikking worden gesteld op de luchthaven Ben Goerion, die hen gratis naar de ziekenhuizen in Tel Aviv brengen.

Het volledige vluchtschema van Sde Dov wordt nu overgenomen door luchthaven Ben Goerion. Voor dit doel werd een speciale incheckhal in Terminal 1 voorbereid. 400 parkeerplaatsen zijn beschikbaar voor passagiers naar Eilat. Frequente vliegers krijgen een kaart waarmee ze snel door de veiligheidscontroles kunnen gaan.

Medische specialisten die tot nu toe de verbinding van Sde Dov naar Eilat gebruikten om in het Josef Valley Hospital te werken, zullen ook financiële stimulansen krijgen om hun diensten aan patiënten in de zuidelijkste stad van het land te blijven verlenen. Voor de sluiting van de luchthaven hadden velen van hen gedreigd niet naar Eilat te vliegen als ze vanaf de luchthaven Ben Goerion moesten vertrekken, wat een aanzienlijke verlenging van de reis betekent.

Al in maart was de luchthaven in de stad Eilat gesloten. Sindsdien moeten burgers van Eilat naar de nieuwe luchthaven Ramon reizen, op 20 kilometer afstand, om naar Tel Aviv te vliegen. Van daaruit gaat de reis vanaf vandaag naar de luchthaven Ben Goerion en vervolgens met de trein naar Tel Aviv, een treinreis van ongeveer 15 minuten. Speciale pendelbussen zullen de passagiers van Terminal 1 naar het station bij Terminal 3 brengen.

De burgemeester van Eilat, Meir Itzhak Levi, noemde de dag van gisteren de droevigste dag van zijn ambtstermijn. Tot de laatste minuut probeerde hij de sluiting te voorkomen of op zijn minst uit te stellen. Enkele stadsbesturen staakten gisteren als teken van solidariteit met de burgers van Eilat. Maar de sluiting van Sde Dov is nu een feit.

Vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij 'Eretz Israel Airways' (Netive Avir Eretz Yisrael) in 1938 (Public Domain). In het Engels werd het bedrijf 'Palestine Airways' genoemd!

Wat overblijft zijn de herinneringen aan de 81 jaar dat de luchthaven operationeel was. Hij werd geopend in de tijd van het Britse mandaat, in september 1938. Eigenlijk was het een noodoplossing. Door de rellen van de Arabieren kon de luchthaven in Lod niet meer worden gebruikt. De toenmalige burgemeester van Tel Aviv, Israel Rokach, vroeg de Britten om vliegtuigen in Tel Aviv te laten landen. Zo is de officiële luchthaven van Tel Aviv ontstaan. Op 23 september vertrok vandaar de eerste officiële vlucht, met als bestemming Beiroet.

In 1947 begon de Hagana het vliegveld te gebruiken, net als de luchtvaartmaatschappij 'Aviron'. Sde Dov, vernoemd naar Tel Aviv's voormalige burgemeester Dov Hoz, deed tot op de dag van vandaag ook dienst als een luchthaven voor de Israëlische luchtmacht. Civiele vluchten werden zelfs begeleid door luchtverkeersleiders van de Israëlische luchtmacht.

De laatste vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht verlaten Tel Aviv

Nu behoort Sde Dov tot het verleden. De inwoners van Eilat, die zich ook zorgen maken over de economische situatie van hun stad, hebben geen andere keuze dan de nieuwe realiteit te accepteren. De stad Eilat heeft financiële steun toegezegd om het een populaire toeristische bestemming te houden. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten van de stad. Vanaf vandaag is de luchthaven Ben Goerion de eerste halte voor iedereen die naar Eilat wil vliegen. We zullen er wel aan wennen. En misschien is het uiteindelijk niet zo erg.

Aankondiging van de laatste vlucht vanuit Sde Dov.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.