Hamas tergt Israëls geduld, ondanks een wapenstilstand

zondag 30 juni 2019 |  Dov Eilon
Hamas blijft het geduld in Israël op de proef stellen en denkt het land hiermee onder druk te kunnen zetten. Ondanks de overeengekomen wapenstilstand trok de Mars van de Terugkeer vrijdag 7000 herrieschoppers en zetten vuurballonnen opnieuw velden in brand.

Afbeelding: Onrust bij het grenshek, ook de afgelopen vrijdag (Foto: Hassan Jedi/Flash90).

Vrijdag werd – ook door ons – melding gemaakt van een akkoord tussen Hamas en Israël over een wapenstilstand. Hamas kondigde het einde van de gewelddadige acties aan, niet alleen bij het grenshek zou de rust nu worden hersteld, maar ook het gebruik van vuur- en explosieve ballonnen tegen Israël zou worden gestaakt.
In de afgelopen periode waren er 100 branden van velden geweest aan de Israëlische zijde van het grensgebied met de Gazastrook. Een Israëlische reactie op de provocatie van de terroristen leek dan ook op handen.

Hamas wilde het waarschijnlijk niet laten aankomen op nog een 'ronde', zoals de botsingen tussen Hamas en Israël steeds worden genoemd. Daarom kwam er een akkoord over een wapenstilstand. Maar ook daarna, op vrijdag, ging het vrolijk verder met vuur- en explosieven ballonnen en zo'n 7000 herrieschoppers bij het grenshek. Men was het immers eens geworden over een rustfase, dus nu kon men doorgaan.
Hamas test graag het geduld van de Israëli's, en vindt het ook belangrijk om altijd het laatste woord te hebben. Want dit maakt een indruk van kracht in de ogen van de eigen bevolking, lijkt men bij Hamas te denken.

Maar op een gegeven moment werd het ook te veel voor de Egyptische bemiddelaars. Als Hamas dacht, dat de provocaties Israël zouden dwingen de besluiten in het kader van het laatste akkoord over een rustpauze sneller uit te voeren, dan verklaarden de Egyptenaren dat Israël de uitvoering van de overeengekomen maatregelen niet opzettelijk zou vertragen.
Zo is bij de grensovergang Karni de bouw van een industriegebied gepland, waar duizenden Palestijnse Arabieren werkzaam zullen zijn. Er zit veel bureaucratie achter een dergelijk project, wat de enige reden is waarom de start van de bouw vertraging heeft opgelopen.

Er is ook een door Qatar gefinancierde hoogspannings­leiding naar de Gazastrook gepland, die binnen drie jaar voltooid moet zijn. Maar Hamas begreep ten onrechte dat die ook binnen zes maanden gebouwd kan worden. De bemiddelaars konden Hamas er nu van te overtuigen dat Israël geen van de projecten opzettelijk zou vertragen.

Intussen werd bekend dat premier Benjamin Netanyahu had ingestemd met de voorbereidingen voor de bouw van een groot internationaal veldhospitaal bij de grensovergang Erez. Het ziekenhuis zal 16 verschillende afdelingen hebben en zal worden geleid door een internationaal team. Achter de financiering zit een particuliere Amerikaanse organisatie. Voor de patiënten uit de Gazastrook is dit een zeer belangrijk project. Daarvoor zou men zich al inspannen om de wapenstilstand te handhaven, zou men denken.

Ondanks het akkoord over een wapenstilstand veroorzaakten vuurballonnen vrijdag branden in het grensgebied met de Gazastrook.

Maar ondanks de overeenkomst tussen de twee partijen waren er vrijdag nog 14 branden aan Israëlische zijde, aangestoken door vuurballonnen. En bij het grenshek kwamen weer 7000 herrieschoppers bij elkaar. Een van hen heeft een brandbom op een jeep van het Israëlische leger gegooid, die daarna uitbrandde. Aan Israëlische kant is niemand gewond geraakt.

In Israël gaf men Hamas nog 24 uur de tijd om voor de overeengekomen rust te zorgen. Als het niet rustig wordt, worden de sancties hervat en wordt ook een militaire oplossing overwogen, waarschuwde een diplomatieke bron.

De komende dagen zal blijken of Hamas eindelijk zal inzien, dat er met geweld en terreur niets kan worden bereikt. Maar ook het nu overeengekomen wapenstilstand zou slechts een pauze tot de volgende ronde kunnen zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.