'Israël en Hamas stemmen in met een wapenstilstand'

vrijdag 28 juni 2019 |  Redactie Israel Today
Volgens een bericht in de media zijn Hamas en Israël het eens geworden over een wapenstilstand, en zal Israël weer brandstof leveren. Komen er vanaf vandaag geen vuurballonnen meer zijn uit Gaza, die de afgelopen dagen meer dan twintig branden hebben veroorzaakt?

Afbeelding: Terroristen uit Gaza die meer vuurballonnen voorbereiden. Is dat nu voorbij? (Foto: Hassan Jedi/Flash90)

Volgens een rapport van het Palestijns-Arabische persbureau Sawa zijn Israël en Hamas donderdagavond een wapenstilstand overeengekomen. De overeenkomst zou tot stand zijn gekomen met bemiddeling van Egypte en de Verenigde Naties.

Als onderdeel van de wapenstilstand zal Hamas zijn aanvallen met vuur- en explosievenballonnen op Israëlische gemeenschappen in het grensgebied met de Gazastrook staken. In ruil daarvoor breidt Israël de visserijzone voor de kust van Gaza uit tot 15 zeemijlen. Ook de levering van brandstof via de grensovergang Kerem Shalom zal worden hervat. De grensovergang was door Israël gesloten, nadat de ballonnenterreur uit Gaza steeds grotere vormen had aangenomen. In het zuiden van Israël waren meer dan 20 branden uitgebroken door de vuur­ballonnen, waaronder ook in de nabijheid van de kibboets Nir Am (video).

Van Israëlische kant werd het bericht over een akkoord over een wapenstilstand nog niet bevestigd. Maar uiterlijk deze middag zal blijken of Hamas en Israël daadwerkelijk overeenstemming hebben bereikt. Want vandaag is het weer vrijdag, de dag waarop al meer dan een jaar lang duizenden inwoners van de Gazastrook bij het grenshek samen komen om deel te nemen aan de zogenaamde 'Mars van de Terugkeer'. Er zijn herhaaldelijk gewelddadige rellen geweest, waarbij banden in brand zijn gestoken en stenen en explosieven naar Israëlische soldaten zijn gegooid, en terroristen probeerden om het grenshek te beschadigen en Israël binnen te dringen.

Als het vandaag rustig blijft, lijkt het bericht over de Gazastrook juist te zijn. Maar bedenk wel, dat er in het verleden veel afspraken zijn gemaakt over rust, die na verloop van tijd worden verbroken. En dan was er meestal een nieuwe 'ronde', zoals de geschillen tussen Hamas en Israël worden genoemd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.