Israëlische startups zeer waardevol voor New York

donderdag 27 juni 2019 |  David Lazarus
Israëli's zijn geboren en opgevoed om risico's te durven-nemen, en dat heeft hen succes gebracht, zowel op het slagveld als in de directiekamer. Hun chutzpah (brutaliteit of vermetelheid) drukt zijn stempel op de Big Apple en draagt $ 30 miljard bij aan de economie van New York.

Volgens een nieuw rapport van de New York - Israel Business Alliance genereerden in Israël opgerichte bedrijven alleen al in 2018 meer dan 18,6 miljard dollar aan directe inkomsten en 33,8 miljard dollar aan voordelen voor de economie van New York. Deze opmerkelijke cijfers zijn voor het grootste deel te danken aan de vijf in Israël opgerichte 'eenhoorns', oftewel startende ondernemingen met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

De Israëlische bedrijven die nu in New York zijn gevestigd, zijn: Compass, Limonade, Payoneer, Taboola en WeWork. Er zijn 506 in Israël opgerichte bedrijven in New York die voor 24.850 banen zorgen en nog eens 27.502 indirecte banen voor extra ondersteunende diensten aan de bedrijven.

Israël heeft volgens het rapport een enorme impact op een van de rijkste en belangrijkste steden ter wereld. 'Het is bijna onmogelijk om rond een huizenblok te lopen zonder de invloed ervan te ondervinden. Israëli's hebben invloed op de detailhandel, de skylines in de stad en de gedeelde werkplekken. Ze geven cursussen aan het Jacobs Technion-Cornell Institute en ontwikkelen de algoritmes die het on-demand delen van ritjes in de stad regelen'.

Waarom is Israël zo succesvol?
Het rapport concludeert dat omdat het land geen natuurlijke hulpbronnen heeft, een kleine thuismarkt heeft met gesloten grenzen, en omringd door vijandelijke landen, Israëlische zakenmensen en ondernemers met creatieve oplossingen en nieuwe technologieën moesten komen om deze en andere uitdagingen te overwinnen,. Noodzaak heeft de jonge Joodse natie ertoe aangezet om baanbrekende technologieën te ontwikkelen, zoals het laten bloeien van de woestijn of het gebruik van de zon om elektriciteit op te wekken en batterijen op te laden om bussen te laten rijden.

Vandaag heeft Israël de bijnaam 'Start-Up Nation', en een groot deel van die reputatie komt van de jonge mannen en vrouwen die meerdere vaardigheden verwerven terwijl ze in de Israëlische leger (IDF) werken. De Israëlische gevechts­soldaten gebruiken elke dag thermische optica (nachtkijkers), GPS-navigatie­systemen en versleutelde communicatie­apparatuur op het slagveld. De IDF is de op één na grootste in cyber­beveiliging.

Tegen de tijd dat Israëli's na hun militaire diensttijd de universiteit binnenkomen, hebben velen van hen gediend als commandanten over honderden soldaten en hebben ze teams geleid die dagelijks op het slagveld worden geconfronteerd met tactische levens­bedreigende scenario voor de verdediging van het land. 'Zij nemen per definitie risico's', zeggen Saul Singer en Dan Senor in hun bestseller Start-Up Nation, over het Israëlische technologische succes. Het leger heeft hen ook de noodzaak van teamwork geleerd, evenals duidelijke bevelslijnen.

Luister naar de lezing van Dan Senor over de ontwikkeling van Israël tot een startup-nation, gehouden ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het land.

Al deze vaardigheden hebben bijgedragen aan het creëren van een generatie van jonge Israëlische ondernemers die nu enkele van 's werelds grootste bedrijven leiden en aan de ontwikkeling van veel van de technologische vooruitgang die het leven van mensen over de hele wereld verbetert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.