Toenemende Iraanse dreiging voor Israëlische en wereldwijde vrede

Thursday, June 27, 2019 |  Yochanan Visser
Wat zal de uitkomst zijn van een belangrijke ontmoeting tussen Israël, Amerika en Rusland na de escalatie van de Iraanse agressie? Vier dagen nadat de Verenigde Staten en Iran dichtbij oorlog kwamen, vond in Jeruzalem een unieke ontmoeting plaats tussen Amerikaanse, Russische en Israëlische nationale veiligheidsadviseurs.

De bijeenkomst was al gepland voordat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) een groot onbemand Amerikaans vliegtuig (UAV) boven de Straat van Hormuz neerschoot. Het onderwerp van de bijeenkomst zou de situatie in Syrië zijn. Uit opmerkingen van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bleek echter duidelijk dat de Iraanse dreiging tegen Israël het belangrijkste agendapunt van de miniconferentie was.

Bolton herhaalde de belofte van de regering-Trump dat Iran nooit een kernwapen zou krijgen, terwijl Netanyahu de Amerikaanse regering prees voor de herinvoering van een zwaar sanctieregime tegen Iran. De Israëlische leider beschuldigde Iran er opnieuw van, dat het Palestijnse terreurbewegingen financiert en steun verleent aan Hezbollah. Volgens Netanyahu ontvangt Hezbollah geavanceerde wapens en raketten van de Islamitische Republiek.
De Russische nationale veiligheidsadviseur Nikolai Patrushev maakte daarentegen duidelijk, dat hij de activiteiten van Iran in het Midden-Oosten niet als een bedreiging voor de regio zag. Hij noemde de luchtaanvallen van Israël in Syrië ‘ongewenst’. Patrushev beweerde zelfs dat Iran ‘veel bijdroeg aan de bestrijding van terroristen op Syrische bodem en het stabiliseren van de situatie daar.’

De Iraanse dreiging voor Israël werd vorige week acuter nadat de IRGC een Amerikaanse MQ-4C spionage UAV had neergeschoten. Dit gebeurde boven de Straat van Hormuz en niet, zoals Iran beweerde, boven Iraans grondgebied. De leiders van de IRGC dreigden vervolgens met een oorlog die het hele Midden-Oosten zou kunnen doen ontbranden en bedreigden Israël opnieuw met totale vernietiging.
De vroegere Iraanse Minister van Defensie, generaal Hossein Dohghan, beweerde dat Iran in staat is om Amerikaanse bases in het Midden-Oosten te vernietigen. Ook zei hij: ‘Israël weet dat Iran zijn entiteit zal uitwissen en zijn bestaan zal ontwortelen in geval van een oorlog.’ Om deze doelstellingen te bereiken, heeft Iran vandaag de dag ultramoderne raketten en andere verfijnde wapensystemen tot zijn beschikking die het onafhankelijk in diverse landen (met inbegrip van Syrië en Libanon) vervaardigt.

Vorige week kwam ook het nieuws naar buiten dat Iran spionagenetwerken probeert op te zetten in Judea en Samaria, de zogenaamde Westbank. De Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Beth meldde dat het een Jordaanse zakenman had gearresteerd die naar Judea en Samaria was gekomen nadat hij instructies en fondsen van vertegenwoordigers van de IRGC in Libanon had ontvangen. De man, Taer Shaafut (32), zou Palestijnse Arabieren rekruteren voor de nieuwe spionagecel. In ruil voor zijn diensten beloofde de IRGC Shaafut te helpen bij de bouw van een nieuwe fabriek voor sjiitische arbeiders in Jordanië.

De arrestatie volgde op een verklaring van Yahya Rahim Safavi, de veiligheidsadviseur van grootayatollah Khamenei, over het voornemen van Iran om wapens en raketten te leveren aan Palestijnse terroristische groepen in Judea en Samaria. Safavi zei dat de wapenleveringen door Khamenei zouden worden geleid. Daarnaast zij hij dat Qassem Soleimani, de bevelhebber van de Quds-brigade van de IRGC, grote inspanningen levert om Palestijnse terroristengroepen in het Bijbelse hartland van Israël te bewapenen.

Maandag kwam er uit Syrië meer alarmerend nieuws over ondermijnende Iraanse activiteiten tegen Israël. Times of Israel-analist Avi Issacharoff berichtte dat Hezbollah nu het gebied langs de Israëlische grens op de Golanhoogten in handen heeft.
Het Syrische leger krijgt zijn orders voor een groot deel van Hezbollah-bevelhebbers en helpt de terroristenbeweging bij het opzetten van een militaire infrastructuur en een spionagenetwerk, volgens Issacharoff. Hezbollah rekruteert voormalige leden van soennitische milities die zich vorig jaar hebben overgegeven aan het leger van dictator Assad en bewapent hen.

De terreurgroep heeft ook twintig uitkijkposten op de Golanhoogten opgericht. Van daaruit volgen Syrische militairen en Hezbollah-leden de bewegingen van het Israëlische leger aan de andere kant van de grens. Deze praktijken zijn in strijd met de 1974 Separation of Forces overeenkomst, die werd heringevoerd nadat het Syrische leger vorig jaar Zuid-Syrië opnieuw in bezit genomen had. Volgens nieuwe bepalingen, die na Russische bemiddeling werden toegevoegd, zouden de Quds-brigade en Hezbollah ten minste tachtig kilometer van de Israëlische grens blijven.
Het ‘Syrische leger’ wordt in zuid-Syrië nu geleid door Munir Ali Naim Shaiti, beter bekend onder het pseudoniem Hajj Hashem, een Libanese Hezbollah-bevelhebber. De speciale eenheid bestaat uit Syriërs onder leiding van Libanese Hezbollah-bevelhebbers.
De Israëlische luchtmacht heeft honderden missies uitgevoerd om deze alarmerende ontwikkeling te voorkomen. Begin mei heeft het twee van de uitkijkposten voor Iraanse spionagedoeleinden gebombardeerd.

De regering-Trump wil nu een wereldwijde coalitie tegen Iran vormen en is begonnen met het toepassen van asymmetrische oorlogstactieken, die ook door de IRGC worden gebruikt. Nadat de UAV was neergeschoten, lanceerden de Amerikanen een cyberaanval op het Iraanse leger en de Iraanse inlichtingendienst. Hierdoor werden luchtafweer- en raketlanceersystemen tijdelijk uitgeschakeld. Een andere tactiek tegen Iran is het vergroten van de samenwerking tussen Amerikaanse, Israëlische en Europese veiligheidsdiensten.

Zo heeft de Mossad de Britse geheime dienst MI-5 voorzien van informatie die een Hezbollah-aanval op Londen heeft voorkomen. Hetzelfde lijkt te zijn gebeurd in Frankrijk, waar een Iraans complot tegen de hoofdstad Parijs werd ontdekt. Iran gebruikte civiele vliegtuigen om een halve ton TATP-explosieven via diplomatieke post Frankrijk binnen te smokkelen.

Iran blijft echter proberen zijn wereldwijde terreurnetwerk uit te breiden. De Quds-brigade van de IRGC rekruteert momenteel Afrikanen die het Afrikaanse continent zouden moeten destabiliseren en Amerikaanse doelen zouden moeten aanvallen. Hetzelfde lijkt te gebeuren in Venezuela, Zuid-Amerika, zoals onlangs werd ontdekt. Hezbollah en Iran hebben geprobeerd daar een terreurnetwerk op te zetten en zijn betrokken bij drugshandel om hun ondermijnende activiteiten te financieren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.