Duitse stad liet geen bier over voor neonazi-festival

donderdag 27 juni 2019 |  David Lazarus
Bewoners van de kleine Saksische stad Ostritz, aan de grens met Polen, protesteerden tegen een neonazistische bijeenkomst en voorkwamen geweld en rellen door al het bier in de stad op te kopen. De politie had de biervoorraad voor het rockfestival al in beslag laten nemen.

Afbeelding:Duitsers houden wel van een biertje. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Het extreemrechtse Duitse rockfestival Shield and Sword (SS) trekt neonazi-aanhangers uit het hele land. De bewoners waren bezorgd over de mogelijkheid van geweld en schade in hun rustige Duitse stad. De politie was ook bezorgd en vaardigde tijdens het festival een verbod op alcohol uit, nadat een rechtbank had geoordeeld dat het evenement een 'agressief karakter' had. De politie gelastte de inbeslagname van in totaal 4.300 liter bier van de festival­bezoekers.

De 2300 inwoners van de stad vreesden echter dat de nationalistische massa's gewoon naar de plaatselijke supermarkt zouden gaan om nieuw bier in te kopen. Daarom organiseerden ze een gezamenlijke bootschappentocht en kochten ze al het bier in de stad op, om ervoor te zorgen dat de neonazi's nuchter en dorstig bleven, want bier is het populairste drankje in Duitsland.

Een van de inwoners van de stad vertelde aan het Duitse dagblad Bild: 'Het plan werd een week van tevoren uitgewerkt. We wilden de nazi's opdrogen. Wij dachten, als er een verbod op alcohol komt, dan zullen wij de schappen (in de Duitse supermarkt) legen'.

Uiteindelijk bezochten slechts 500 tot 600 bezoekers het festival, tegenover 1200 vorig jaar. Ongeveer 1.400 politieagenten waren bij het evenement gestationeerd en meldden dat er geen grote incidenten waren.

De Duitse kranten prijzen nu de creatieve manier waarop de inwoners met verant­woor­delijk­heids­gevoel voor de bescherming van hun stad hebben gehandeld. Nu kunnen ze in alle rust genieten van de grote hoeveelheden bier die ze hebben gekocht. 'We zullen spoedig een prachtig feest hebben', zei een van de organisatoren van de boycot.

Het Ostritz-verhaal heeft in heel Europa voor grote krantenkoppen gezorgd en is ook gepubliceerd in de Israëlische media.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.