Conferentie over de 'Deal van de Eeuw' in Bahrein

woensdag 26 juni 2019 |  David Lazarus
Na twee jaar van voorbereidingen en verwachtingen voor de onthulling van het Amerikaanse vredesplan tussen Israël en de Palestijnen, zijn zich meer dan 300 overheidsfunctionarissen en zakenmensen uit de hele wereld samengekomen in het Koninkrijk Bahrein.

Afbeelding: Arabische demonstranten protesteerden op 25 juni 2019 in de stad Nabloes tegen de 'deal van de eeuw' van de Amerikaanse president Donald Trump en de conferentie 'Peace to Prosperity' in Bahrein (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90).

Voor het eerst sinds de oprichting van de Joodse Staat mochten Israëlische verslaggevers live verslag doen van de openings­conferentie van de ' Deal van de Eeuw' in Bahrein, een strikt islamitisch land aan de Perzische Golf.

Verslaggevers van het publieke Israëlische televisie kanaal KAN zeiden, dat zij de enige verslaggevers waren die waren uitgenodigd voor het officiële openings­diner met meer dan 300 afgevaardigden. 'Dit is een voorbeeld van de wens van de koning van Bahrein om relaties op te bouwen met Israël,' zeiden de verslaggevers. 'Hij probeert het Israëlische publiek het vertrouwen te geven dat deze vredesplannen serieus zijn. Bahrein speelde zelfs een Israëlisch liedje tijdens het diner.

Machmoud Abbas en de Palestijnse leiding weigerden echter deel te nemen aan de conferentie, nadat zij het Amerikaanse vredesvoorstel hadden verworpen nog voordat het was gepubliceerd. Ondanks de Palestijnse boycot nemen enkele Palestijnse afgevaardigden incognito deel aan de conferentie. Ze weigerden zich echter te laten interviewen, omdat ze 'bang waren dat Hamas of de PLO erachter zou komen', zoals ze de Israëlische pers vertelden.

Ook enkele voormalige Israëlische legerofficieren en zakenlieden zijn ook aanwezig op de conferentie. Een Joodse zakenman wees erop dat 'veel keppeltjes in de menigte die met Arabische leiders bijeenkomen, die met elkaar kletsen en dingen doen die mensen normaal gesproken doen wanneer ze niet met elkaar in oorlog zijn'.

Jared Kushner opende de conferentie met de verklaring dat 'iedereen hier een einde wil maken aan het conflict en vrede, welvaart en veiligheid wil brengen aan Palestijnen en Israëli's'.

De Israëlische verslaggevers mochten met hun TV cameraploegen door de straten van Manama, de hoofdstad van het koninkrijk, zwerven. Bahrein is met slechts 1,2 miljoen inwoners het 23e rijkste land ter wereld. Ondanks alle rijkdom zijn anti-Israëlische en zelfs antisemitische gevoelens wijdverbreid. 'De mensen hier (in Bahrein) houden niet van Israëli's', vertelde een lokale handelaar aan Israëlische verslaggevers. 'De mensen hier zijn moslims. En Israël is niet islamitisch. En de Israëliërs hebben het land van de Palestijnen afgenomen. Israël is een moslimland, voor Arabieren. Het land is niet voor andere volkeren (Joden),' zei een rijke winkelier zonder aarzeling tegen de Israëlische cameraploeg.

Als je de gevoelens van deze rijke moslim hoort, vraag je je af hoe iemand denkt dat het Amerikaanse plan om 50 miljard dollar te investeren in de Palestijnse economie een einde zal maken aan de haat tegen Israël en de Joden.

Er was tenminste één Bahreiner die een interessant perspectief bood. Luis El Sharif is een moslim en doceert talen in Bahrein. 'Ik houd van de Hebreeuwse taal', vertelde hij aan Israëlische verslaggevers in het Hebreeuws. 'Ik houd van de Hebreeuwse taal vanwege de profeten zoals koning David, Jesaja, Jeremia en Daniël. Als moslim geloof ik dat wij de voortzetting zijn van de Hebreeuwse profeten. Ik hoop dat er, als God het wil, vrede zal zijn in Israël en in Jeruzalem, de stad van koning David,' zei Sharif.

'Misschien komt u volgend jaar naar Tel Aviv?', vroeg de Israëlische verslaggever. 'Beter volgend jaar in Jeruzalem,' citeerde de Bahreiner beroemde Pesach-uitspraak. 'Ik houd van Jeruzalem, de hoofdstad van koning David,' glimlachte hij.

Amerikaans-Israëlisch-Russisch overleg over Iran
Tegen de achtergrond van de conferentie aan de Perzische Golf blijven de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten toenemen. Vertegenwoordigers van de VS, Israël en Rusland komen deze woensdag in Jeruzalem bijeen om de regionale spanningen te bespreken, waaronder de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, de Russische veiligheidsadviseur Nicholai Patrushev en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het Kwartet heeft ermee ingestemd, een drieledig plan uit te voeren om de spanningen in de regio te verminderen:
1. Alle buitenlandse troepen uit Syrië verwijderen, met name Iraanse milities en terroristische groeperingen.
2. Overleg beginnen over de praktische uitvoering van de terugtrekking van militante troepen uit Syrië. Gezien de Russische belangen en de militaire bases in Syrië wordt verwacht dat Moskou bij het verlaten van Syrië van de VS compromissen zal eisen.
3. Rusland zal de Iraanse strijdkrachten (Hezbollah) op een afstand van 80 tot 100 km van de noordgrens met Israël brengen.

De Russische veiligheidsadviseur zei:' We willen niet dat Israël in Syrië aanvalt. Rusland en Israël moeten nauwer samenwerken om de veiligheidsmaatregelen in de regio te coördineren.'

Ondertussen heeft Iran in reactie op hernieuwde Amerikaanse sancties verklaard dat, als er geen doorbraak is, Iran uranium zal blijven verrijken om zijn nucleaire capaciteit te vergroten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.