Het ziet er niet goed uit voor wanhopige Netanyahu

woensdag 26 juni 2019 |  Ryan Jones
Met de tweede vervroegde verkiezing in het vooruitzicht krijgen velen het gevoel dat premier Benjamin Netanyahu alleen gemotiveerd is door macht. De Israëlische politiek lijkt verworden tot zoiets als een nevenattractie in het circus.

We wisten allemaal dat de aanloop naar een tweede vervroegde verkiezing dit jaar bijzonder vervelend zou zijn, maar het huidige gemanipuleer is absurd geworden.

De 21ste Knesset werd slechts enkele weken na de verkiezing ontbonden, omdat Benjamin Netanyahu geen heterogene meerderheidscoalitie kon vormen, zoals hij dat al vele malen eerder had gedaan. Natuurlijk gaf hij iedereen behalve zichzelf de schuld van deze mislukking.

Zo werd een nieuwe campagne gestart voor verkiezingen op 17 september. Maar de toon is iets anders dan bij de verkiezingen van 9 april. Hoewel hij bijna alle anderen, inclusief natuurlijke bondgenoten aan de rechterkant van het politieke spectrum, ervan beschuldigd dat ze alle gezond verstand hebben opgegeven, lijkt Netanyahu nu wanhopig, alsof hij weet dat ofwel het Israëlische publiek het niet langer accepteert, of dat te veel mensen gewoon geen geduld hebben voor de zoveelste verkiezingen.

En zo, slechts enkele weken na zijn dreigement om de 21ste Knesset te ontbinden als mogelijke coalitie­partners zijn voorwaarden niet zouden aanvaarden, zijn de laatste berichten dat Netanyahu nu bereid is om zowat alles te doen om een tweede verkiezing dit jaar te vermijden. Dat omvat zelfs het delen van de macht met degenen die hij eerder als onwaardig voor de macht bestempelde.

Voorafgaand aan de eerste verkiezingen van dit jaar was Netanyahu's belangrijkste argument dat politiek links Israël zou ruïneren door zich over te geven aan onze vijanden en dat hij de enige levensvatbare leider aan de rechterkant was. In feite werden rechtse politici, die niet overeen kwamen met Netanyahu's agenda, door zijn campagne prompt als 'links' bestempeld.

Maar de regeling, die wordt voorgesteld om een tweede verkiezing te vermijden, is gebaseerd op het delen van het premierschap met de leider van de partij 'Blauw en Wit' Benny Gantz, die eerder door Netanyahu werd veroordeeld als - u raadt het al - 'gevaarlijk links'.

Gantz en zijn partij zijn niet tegen een eenheidsregering, maar zullen niet tekenen totdat Likoed Netanyahu als leider vervangt. En zelfs als dat zou gebeuren (dat zal niet gebeuren), is het momenteel onwettig om een geplande verkiezing te annuleren. Hiervoor zou het nodig zijn om de zomervakantie van de Knesset in te korten (veel geluk om alle knessetleden hun vakanties te laten afbreken en aan het werk te krijgen) en een supermeerderheid van 80 knessetleden te overtuigen om een nieuwe wet goed te keuren die de regering in staat stelt om een verkiezing te annuleren. Met andere woorden, zijn deze jongens serieus?

Volgens Avigdor Lieberman kunnen ze dat niet zijn. Hij zegt dat het allemaal paniek is. Toch toont het feit, dat zo'n ongekend voorstel serieus wordt besproken, zelfs onderhandeld tussen rivaliserende partijen, aan hoe wanhopig Netanyahu is geworden.

'Wat Netanyahu vanavond leidt is niet het welzijn van de natie, maar de angst om de macht te verliezen', aldus een verklaring van Liebermans partij Yisrael Betenoe, wiens weigering om toe te treden tot Netanyahu's coalitie, die verplichtingen heeft aan de ultraorthodoxe partijen, de ontbinding van de 21ste Knesset heeft bespoedigd.

Heeft Lieberman gelijk? Na meer dan tien jaar aan de macht te zijn geweest, is dat dan het enige waar Netanyahu nog om geeft? De kiezers zullen besluiten om op 17 september te komen, en er is waarschijnlijk weinig Netanyahu kan doen om dat tegen te houden. Zeker is wel, dat het veel moeilijker zal zijn om zijn campagne-retoriek serieus te nemen na het zigzaggen van de afgelopen dagen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.