Het ware gezicht van de Palestijnse Autoriteit

woensdag 26 juni 2019 |  Redactie Israel Today, INN
Een klacht, door een Israëlische advocaat namens 52 Palestijnse Arabieren ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, brengt de gruwelijke folter­methodes van de Palestijnse Autoriteit (PA) aan het licht.

Afbeelding: Een gevangeniscel in Gaza. De gevangenen worden onder meer van spionage voor Israël beschuldig. (Archieffoto: Wissam Nasser/Flash90)

Zoals het Israëlische nieuwsportaal Arutz Sheva dinsdag meldde, vertegenwoordigt een Israëlische advocaat 52 Palestijnse Arabieren bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens het bericht werden de Arabieren door de Palestijnse Autoriteit gefolterd, omdat ze wegens hun samenwerking met de Israëlische veiligheidstroepen van verraad waren beschuldigd.

De verklaringen van 52 Palestijnse Arabieren, die door de Palestijnse Autoriteit wreed waren mishandeld, konden maandag door het Internationale Strafhof worden aangenomen.
Pas nadat de Arrondissementsrechtbank in Jeruzalem in zijn oordeel de eis heeft toegewezen, volgens welke de 52 Palestijnse Arabieren getuigen waren van de door de Palestijnse Autoriteit begane moorden en de folteringen die zij ondergingen, werden de getuigenverklaringen door het gerechtshof in Den Haag aangenomen. Daartoe nodigde het gerechtshof de advocaat Barak Kedem uit. Hij is een partner van Advocatenbureau Arbus, Kedem, Tzur, die de Palestijnen juridisch vertegenwoordigt.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (Foto: Hypergio/Creative Commons)

In een interview met Arutz Sheva zei de Israëlische advocaat onder meer: 'Ik heb al vele jaren te maken met lichamelijk letsel, medisch misbruik en verkeersongevallen te maken, maar ik heb tot nu toe niemand gezien die zo wreed werd mishandeld. Sommigen van hen werden geëxecuteerd, sommige weden verkracht, andere werden ondersteboven opgehangen, de nagels en de tanden werden hun uitgerukt, en ze werden aan allerlei andere onnoembare vormen van foltering blootgesteld. Dat zijn precies de gevallen die misdaden tegen de menselijkheid vormen en die aan het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten worden voorgelegd.'

Over de opmerking dat het Internationaal Strafhof normaliter altijd tegen Israël stemt, zei hij: 'De Palestijnse Autoriteit dient regelmatig klachten in tegen Israël, omdat Israël het waagt zich te verdedigen. Vandaag hebben we het ware gezicht van de Palestijnse Autoriteit ontmaskerd. Terwijl zij belachelijke klachten tegen Israël indienen, begaan ze zelf op vreselijke wijze misdaden tegen de menselijkheid aan hun eigen burgers. Ik ben blij dat het Strafhof nu kennis heeft genomen van de vandaag voorgelegde bewijzen.'

'Wij hebben het Gerechtshof getuigenverklaringen van folteringen van ongekende omvang en in tientallen ordners toegezonden. Om de informatie aan het Gerechtshof ter beschikking te kunnen stellen, hebben wij samen met het Jerusalem Institute of Justice de verklaringen samengevat in een brochure van 40 pagina’s, die de belangrijkste punten van de folteringen bevat, opdat het Gerechtshof de omvang van de hier begane misdaden tegen de menselijkheid begrijpt.'

Op de vraag hoe hij zich voelt wanneer hij als Israëlische advocaat 52 Palestijnse Arabieren moet vertegen­woor­digen, antwoordde hij: 'Men moet zich realiseren, dat deze mensen hun leven riskeerden, om de terreur in Israël te verhinderen. Enkele van hen hebben met hun leven betaald, andere met hun lichaam. Wie weet hoevelen van ons dankzij deze mensen tegen terreur, dood en droefheid zijn beschermd? Wij hebben tegenover hen een morele verplichting. Daarom zijn wij met hen naar de districtsrechtbank gegaan, daarom zijn wij met hun naar het Hooggerechtshof gegaan, en daarom zijn we nu met hen hier naar het Internationale Strafhof in Den Haag gekomen – opdat zij ons hun belevenissen en hun verschrikkelijke lijden kunnen voorleggen.

Het Jerusalem Institute of Justice voegde daaraan toe: 'Het leiden is moeilijk te begrijpen – zware pijn, slapeloze nachten en verwoeste gezinnen. Dat zijn slechts enkele van de uitspraken die we vandaan voorleggen aan het Internationale Strafhof in Den Haag over de burgers van de Palestijnse Autoriteit die ervan verdacht werden met de Staat Israël samen te werken en die het waagden om bezwaar in te dienen tegen de gruweldaden die ze hebben meegemaakt, en dat openlijk te zeggen. Wij van het Jerusalem Institute of Justice geloven, dat dit de spelregels zal veranderen, waarbij we onze juridische argumenten in Den Haag en bij andere internationale politieke gremia baseren op het karakter van het wrede onderdrukkende regime datde leiding van de Palestijnse Autoriteit routinematig toepast op zijn burgers'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.