Ultraorthodoxe protesten tegen militaire dienstplicht

Tuesday, June 25, 2019 |  Redactie Israel Today
Honderden ultraorthodoxe Jeruzalemse vrouwen protesteerden dinsdag tegen de arrestatie van drie jonge vrouwen, die zich niet hadden gemeld voor militaire dienst. Dit veroorzaakte ernstige verstoringen van het verkeer in een drukke Jeruzalemse straat.

De 18-jarige Charedi-meisjes werden gearresteerd nadat ze het recruteringsbureau van het Israëlische leger niet hadden laten weten dat ze religieus zijn en daarom vrijstelling kunnen krijgen van de militaire dienstplicht. Elke Israëli, religieus of seculier, die niet komt opdagen voor de militaire dienst, kan worden gearresteerd door de militaire politie. De drie meisjes hadden de autoriteiten echter niet ingelicht en hadden niet om een vrijstelling gevraagd.

In reactie hierop gingen orthodoxe demonstranten midden op de Bar Ilanstraat zitten, een druk kruispunt in Jeruzalem rond de orthodoxe wijken, waardoor het verkeer werd geblokkeerd en grote vertragingen werden veroorzaakt. De politie verwijderde uiteindelijk de demonstranten. Zeven mensen werden gearresteerd en er waren meldingen van geweld tegen politieagenten.

Ultraorthodoxe Joden, die hun leven aan de Torah-studie wijden, zijn niet verplicht om militaire dienst te verrichten, die anders verplicht is voor zowel Joodse mannen als vrouwen voor een periode van respectievelijk drie en twee jaar. De orthodoxe gemeenschap kan vrijstelling van de dienstplicht krijgen om hun leven te wijden aan de Torahstudie in een yeshiva, of Joods seminarie. Ultraorthodoxe meisjes zijn volledig vrijgesteld, maar moeten hun religieuze status vóór de datum van hun geplande oproep melden bij de IDF.
De richtlijnen voor ultraorthodoxe vrijstellingen van de militaire dienstplicht werden vastgesteld door de eerste premier van Israël, David Ben-Goerion, maar deze blijven een diepe bron van bitterheid tussen seculiere en orthodoxe Israëli's.

Breekpunt bij vorming van regeringscoalitie
Israël was niet in staat een regering te vormen na de recente verkiezingen, toen Avigdor Lieberman, de leider van de partij Yisrael Betenoe, weigerde zich bij de coalitie van premier Benjamin Netanyahu aan te sluiten wegens een vete over de regels en voorwaarden voor het toestaan van ultraorthodoxe vrijstellingen van de militaire dienstplicht.

Lieberman beschuldigde de demonstranten ervan dat ze proberen 'een Staat op te bouwen binnen de Staat Israël'. De voortdurende weigering van de ultraorthodoxen om in de IDF te dienen 'bedreigt de structuur van de gehele Israëlische samenleving', aldus Lieberman in een verklaring.

Het waren de zes coalitie zetels van Yisrael Betenoe die nodig bleken voor Netanyahu om samen met de ultra­ortho­doxe partijen een rechtse meerder­heids­regering te vormen. Maar voor de Charedische partijen (Shas en Verenigd Torah Jodendom) waren de eisen van Lieberman inzake dienstplicht niet te verteren, en Israël moest nieuwe verkiezingen in september uitschrijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.