Geen rust bij de grens? Geen brandstof voor Gaza

dinsdag 25 juni 2019 |  Redactie Israel Today
De terreur van vuurballonnen vanuit de Gazastrook, die door de internationale gemeenschap bijna volledig wordt genegeerd, houdt niet op. Israël is daarom nu gestopt met het leveren van brandstof voor de energiecentrale in de Gazastrook.

Gisteren alleen al hebben vuurballonnen uit de Gazastrook elf branden in Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens aangestoken. Een van de vuurballonnen landde in een kleuterschool in het district Sde Negev, slechts enkele minuten na het einde van de les. Bij kibboets Nir Am, nabij Sderot, brak een brand uit bij het waterreservoir en vernielde een gedenkteken voor de Israëlische soldaat Assaf Siboni, die in 1997 bij een helikopterongeluk omkwam. Hij was afkomstig uit deze kibboets.

De voorzitter van het district Sde Negev, Tamir Idan, klaagde over de situatie: 'Elke dag is er brand in de omgeving en Israël heeft geen passend antwoord.'

Als reactie op de onophoudelijke ballonnen-terreur, die ook in het buitenland bijna volledig wordt genegeerd, heeft Israël nu de brandstoftoevoer naar de Gazastrook via de grensovergang Kerem Shalom met onmiddellijke ingang opgeschort. Het feit, dat de toch al slechte elektriciteitsvoorziening in de Gazastrook hierdoor nog verder zal worden aangetast, lijkt de terroristen niet bijzonder te interesseren.

Het is helaas altijd hetzelfde spelletje. Eerst zijn er maar een paar ballonnen met vuur en explosieven, dan zijn er steeds meer. Daarop volgt dan de reactie van Israël in de vorm van een beperking van de visserijzone, een verbod op de invoer van brandstof of de volledige sluiting van de grensovergangen. En een paar dagen later zullen deze maatregelen weer worden opgeheven, kunnen de vissers weer gaan vissen en zal ook de brandstof de centrale in Gaza weer bereiken. Tot de volgende keer, en dat zal zeker weer gebeuren. Helaas.

De brand bij kibboets Nir Am.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.