Kan dit meisje goud mee naar huis nemen voor Israël?

maandag 24 juni 2019 |  Redactie Israel Today
De Israëlische ritmische gymnaste Linoy Ashram uit Rishon Lezion, die beschouwd wordt als de grootste ritmische turnster ter wereld, lijkt klaar te zijn om goud te winnen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Israël stuurt sinds 1952 delegaties naar de Olympische Spelen.

Afbeelding: Linoy Ashram komt thuis van het Wereld­kampioen­schap in september 2018, waar ze vice-wereldkampioen werd (Archieffoto: Flash90).

De in Israël geboren atlete won bij de Europese Spelen van 2019 in Minsk, Wit-Rusland, nog twee gouden medailles voor haar groeiende collectie, plus een zilveren medaille. Ashram won goud voor haar individuele routine en in het teamklassement.

De 19-jarige Ashram brak op punten het wereldrecord in de teamcompetitie, en overtrof daarmee het record van de Russische Dian Averina op het Europese Kampioenschap van 2018. Averina wordt beschouwd als de grootste ritmische turnster ter wereld.

Russische turnsters domineren de wedstrijden al jaren, en de overwinning van Ashram toont aan, dat ze in deze zeer gespecialiseerde en rigoureuze sport ook onder druk goed kan presteren.

Het Israëlische Olympisch Comité wees erop dat Ashram de eerste persoon in de geschiedenis van het internationale kampioenschap is, die in één seizoen twee gouden medailles won. Ze won dit jaar ook goud bij de wedstrijd in Spanje. De Israëlische turnster zal later dit jaar deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Bulgarije. Vorig jaar behaalde ze de derde plaats in de meervoudige wedstrijden bij het wereldkampioenschap in Italië. Ze was de eerste Israëlische die een medaille won in deze categorie.

Israël stuurt sinds 1952 delegaties naar de Olympische Spelen. Zelfs de onvergetelijke tragedie in 1972, toen in München elf leden van de Israëlische delegatie door een Palestijnse terreurgroep werden vermoord, weerhield de Israëli's er niet van om aan de Spelen te blijven deelnemen. Israël heeft tot nu toe in totaal 9 Olympische medailles gewonnen, waaronder een gouden medaille bij het surfen bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene en een zilveren medaille in judo bij de Spelen van 1992 in Barcelona. Daar komen tussen 1992 en 2016 nog zeven bronzen medailles bij voor judo, zeilen en kanoën.

Ashram wordt beschouwd als een sterke mededingster voor de gouden medaille in team- en individuele wedstrijden, waarbij Israël vertegenwoordigd zal zijn op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.