Terreurslachtoffer: Britse regering betaalt terroristen

maandag 24 juni 2019 |  Yossi Aloni
Kay Wilson, die samen met haar vriendin in 2010 in het Jeruzalemse Woud werd aangevallen door terroristen en gewond raakte door 13 steekwonden, beschuldigt de Britse regering van het betalen van een hoog maandsalaris aan de terrorist die haar verwondde.

Afbeelding: Kay Wilson op de plek waar zij en haar vriendin werden aangevallen door terroristen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Terwijl haar vriendin Kristin Loken bij de aanslag om het leven kwam, wist Kay Wilson, een Israëlisch-Britse reisleidster, zichzelf te redden door te doen alsof ze dood was, waarna de terroristen de plaats delict verlieten.

Wilson, die al jaren tegen de Britse regering strijdt met als doel dat die stopt met het overmaken van geld naar de Palestijnse Autoriteit, beweert dat de regering daardoor terroristische activisten financiert. Ze mobiliseerde miljoenen Britse burgers om haar eis te steunen, ze tekende een beeld van de terrorist en schreef: 'Dit is de wilde die me aanviel met een machete. Met zoveel kracht dat hij me meer dan 30 van mijn botten heeft gebroken, de Britse regering (de internationale hulpdienst DFID) betaalt zijn salaris, hij heeft al meer dan 70.000 pond ontvangen en nu wordt verwacht dat zijn salaris zal worden verhoogd. Een schande.'

Wilson's woorden lokten veel reacties uit. Het Britse ministerie van Internationale Hulp reageerde op Twitter: 'Groot-Brittannië veroordeelt met de scherpste bewoordingen elke terroristische of gewelddadige daad en Britse hulp wordt niet gebruikt om de salarissen van gevangenen te betalen. We hebben controle­maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat de steun alleen wordt gebruikt om de salarissen van leraren en werkenden in de gezondheidszorg te betalen'.

De Britse regering draagt financiële steun over aan de Palestijnse Autoriteit, bestemd om de salarissen van leraren en werkenden in de gezondheidszorg te financieren. Wilson wijst er op, dat de Britse hulp aan de Palestijnse Autoriteit (indirect) zou worden gebruikt om de salarissen van de Palestijnse gevangenen en hun helpers te betalen, van wie de families vergoedingen ontvangen van de Palestijnse Autoriteit. Zonder de Britse steun zou de Palestijnse Autoriteit moeite hebben gehad om deze salarissen te betalen.

Wilson's geschiedenis heeft in het verleden ook het Britse parlement bereikt na een parlementaire vraag over Britse hulp aan de Palestijnse Autoriteit.
Het ministerie van Internationale Samenwerking antwoordde: 'Britse hulp zal niet worden gebruikt voor Palestijnse gevangenen of hun families. De Britse steun voor de Palestijnse Autoriteit draagt bij aan de werving van personeel in het onderwijs en de gezondheidszorg op de Westelijke Jordaanoever, waaronder leraren, artsen en verpleegkundigen. En we hebben strenge toetsingsmechanismen om ervoor te zorgen dat deze hulp niet wordt omgeleid.'

Groot-Brittannië blijft er bij de Palestijnse Autoriteit op aandringen, dat zij haar betalingen aan gevangenen hervormt om deze aan te passen aan de behoeften en transparant te maken. Britse ministers hebben dit ter sprake gebracht in gesprekken op hoog niveau met de Palestijnse Autoriteit, waaronder de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Maliki en de minister van Financiën Shukri.

In de jaren 2018-2019 zal de Britse hulp aan de Palestijnse gezondheids- en onderwijssector het mogelijk maken om salarissen uit te betalen aan 37.600 leerkrachten, artsen en anderen. Dit zal onderwijs mogelijk maken voor 26.000 Palestijnen, 3300 inentingen voor kinderen en 111.000 medische consultaties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.