VS lanceert cyberaanval tegen Iran na neerhalen drone

zondag 23 juni 2019 |  Redactie Israel Today
De Verenigde Staten hebben donderdagavond een cyber­aanval tegen Iraanse militaire computer­systemen gestart, meldt Yahoo News als eerste. De aanval komt als vergelding voor recente aanvallen op schepen die door de Straat van Hormuz in de Perzische Golf varen.

De Straat van Hormuz is een smalle doorgang in de Perzische Golf met Iran langs de noordkust. Een derde van het vloeibare aardgas ter wereld en bijna 20 procent van het totale wereldwijde olieverbruik gaat door de zeestraat, waardoor het een zeer belangrijke strategische locatie is voor de internationale handel. Dagelijks passeren er meer dan 17 miljoen vaten olie door de regio.

De Iraanse Revolutionaire Garde volgt en richt zich digitaal op militaire en commerciële schepen die door de zeestraat varen. De Amerikaanse militaire cyberaanval verstoorde de computer- en lanceersystemen die door de Iraniërs werden gebruikt om aanvallen te lanceren tegen schepen die door de zeestraat varen. De militaire computersystemen van Iran maken al enkele jaren aanvallen op schepen in de regio mogelijk.

Volgens het bericht hebben de Iraanse cybertroepen de afgelopen twee jaar ook geprobeerd Amerikaanse marineschepen in de Perzische Golf te hacken.

De Amerikaanse cyberaanval op Iraanse militaire systemen komt enkele dagen nadat een Iraanse raket een Amerikaanse militaire verkenningsdrone in het gebied had neergehaald. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had opgeroepen tot een hardere houding en directe militaire actie tegen Iraanse agressie in het gebied.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.