Israël mogelijk meegesleurd in escalerend conflict VS-Iran

Friday, June 21, 2019 |  Yochanan Visser
Israël is bezorgd over het feit dat de Verenigde Staten niet hebben gereageerd op het neerschieten van hun drone door Iran. Israël houdt naar verluidt rekening met het feit dat het escalerende conflict tussen de Verenigde Staten en Iran zich zal uitbreiden naar de Joodse Staat.

Woensdag gaf premier Benyamin Netanyahu, nadat hij een grote IDF-oefening op de Golanhoogten bijwoonde, een strenge waarschuwing aan de vijanden van Israël om de Israëlische militairen niet te testen. ‘Ik hoor onze buren uit het noorden, zuiden en oosten onze vernietiging dreigen. Ik zeg tegen onze vijanden: Het Israëlische leger heeft een zeer grote vernietigende kracht. Test ons niet,’ zei Netanyahu in een verklaring.

Netanyahu’s waarschuwing kwam nadat de Ha’aretz-analist Amos Harel rapporteerde dat de Israëlische en westerse intelligentiediensten waarschuwden dat Iran zijn bondgenoten in Gaza, Libanon en Syrië zou kunnen activeren tegen Israël om de druk op de VS in het Midden-Oosten te verhogen. De Israëlische regering en het leger zijn zich bewust van dit scenario en bereiden zich volgens Harel voor op deze mogelijkheid.
Netanyahu heeft deze week al twee keer zijn veiligheidskabinet bijeengeroepen om de situatie in de Perzische Golf te bespreken. Daar heeft Iran zijn bondgenoten al geactiveerd in zowel Irak als Jemen, om aanvallen op Amerikaanse doelen en Saoedi-Arabië uit te voeren.

De heimelijke oorlog tussen de VS en Iran escaleerde vorige week toen de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) twee grote olietankers in de Golf van Oman aanviel. De aanvallen op de tankers Kokuka Courageous en het Front Altair veroorzaakten grote schade aan de schepen, terwijl de bemanning van beide tankers ongedeerd bleef. De gaten in de romp van de tankers wijzen erop dat er kleefmijnen werden gebruikt. De bemanning van het Front Altair meldde aanvankelijk dat het schip werd geraakt door een torpedo of een onderwaterdrone.
CENTCOM, het Central US Command in het Midden-Oosten, bracht later een video uit van een schip met een glasbodem, vol IRGC-leden die een niet-ontplofte kleefmijn van de romp van de Japanse tanker Kokuka Courageous verwijderden.

Sean Kido, de commandant van een taakgroep voor het duiken en bergen van explosieven in het Naval Forces Central Command(NAVCENT) suggereerde dat de mijnen die gebruikt werden bij de aanval op de Kokuka Courageous in Iran gemaakt waren. ‘De kleefmijn die bij de aanval werd gebruikt, is herkenbaar en lijkt ook opvallend veel op Iraanse mijnen die al in Iraanse militaire parades in het openbaar zijn tentoongesteld’, vertelde Kido aan verslaggevers. Hij voegde eraan toe dat zijn eenheid ook vinger- en handafdrukken van de romp van het Japanse schip had verzameld.

De IRGC-eenheden probeerden later tevergeefs een Amerikaanse MQ-9 gewapende drone, die de bewegingen van de Iraniërs met Misagh-2 MANPADS volgde, neer te schieten, zo meldde CENTCOM.
In Irak zou Iran zijn bondgenotenleger Hashd al-Shaabi opdracht hebben gegeven om aanvallen uit te voeren op de zogenaamde ‘Groene Zone’ in Bagdad, waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd, en op andere Amerikaanse doelen in het land. De Groene Zone werd de afgelopen week twee keer getroffen door mortieren en een Katusha-raket, maar de projectielen hebben de Amerikaanse ambassade niet geraakt.
In Jemen valt Irans bondgenoot Ansar Allah, of de Houthi-militie, voortdurend Saoedi-Arabië aan met gewapende drones en ballistische raketten. Op 6 juni slaagde de militie er ook in om een Amerikaanse drone (UAV) neer te schieten.

De situatie verergerde op donderdag, toen de IRGC een Amerikaanse UAV boven internationale wateren in de Straat van Hormuz neerschoot. De drone, een U.S. Navy MQ-4C Triton, vloog boven de Iraanse provincie Hormozgan en het neerschieten van het ‘spionnen’-vliegtuig was volgens de IRGC bedoeld als ‘een boodschap aan Washington’.

De vraag is nu wat de Trumpregering gaat doen. Er zijn onbevestigde berichten dat de Trumpregering zich voorbereidt op een strategische aanval op een nucleair doelwit in Iran. Staatssecretaris Mike Pompeo sluit militaire actie tegen Iran niet uit en heeft duidelijk gemaakt dat de dood van één enkele Amerikaanse dienstplichtige man of vrouw een militaire reactie zou uitlokken, aldus The Washington Post. Voorlopig lijkt de regering echter andere instrumenten te gebruiken om de druk op Iran op te voeren.

Een van deze instrumenten is het opbouwen van een wereldwijde coalitie tegen Iran nadat het land aanvallen heeft uitgevoerd op ongewapende commerciële schepen in internationale wateren. China's energieverbruik, bijvoorbeeld, is voor tachtig procent afhankelijk van olie uit de Perzische Golf. De Amerikaanse regering zou ook kunnen samenwerken met olie-importerende landen om tankers in de Golf te beschermen. De Amerikanen en hun bondgenoten zouden daarnaast de cyberaanvallen op het Iraanse veiligheidsapparaat kunnen opvoeren, iets wat al lijkt te gebeuren; Iran meldde namelijk dat het woensdag een CIA-spion-cyberaanval heeft verijdeld.
De Trumpregering gaf bovendien opdracht tot de extra inzet van duizend militairen in het Midden-Oosten om de Amerikaanse belangen te beschermen.

Iran, van zijn kant, verhoogt de druk op de Europese landen om zijn kant te kiezen in het conflict met de VS. Tot nu toe heeft de Europese Unie alles in het werk gesteld om de handel met en investeringen in Iran voort te zetten, maar de EU lijkt niet in staat om Europese bedrijven onder druk te zetten om hun activiteiten in de Islamitische Republiek te hervatten.
Als Europese bedrijven zaken blijven doen met Iran, zullen ze ook vatbaar worden voor Amerikaanse sancties, iets wat tot nu toe geen enkel Europees bedrijf bereid is te riskeren.

Iran heeft de EU nu tot 27 juni de tijd gegeven om Iran te helpen verlichting te krijgen van het bijtende sanctieregime, of het zal de nucleaire overeenkomst (JCPOA) met drie Europese landen, Rusland en China, schenden. Het islamitische regime in Teheran zegt dat het uranium zal beginnen te verrijken boven de grenzen die de JCPOA heeft gesteld als de EU niet toegeeft aan haar eisen.
De EU lijkt zich echter plotseling te realiseren aan wiens kant het in het escalerende conflict tussen de VS en Iran zou moeten staan. Donderdag kondigde de organisatie aan dat het nieuwe sancties tegen Iran zou uitvaardigen, nadat de Islamitische Republiek zijn terroristenactiviteit in Europese landen verhoogde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.