Video van de dag: het Sacherpark in Jeruzalem

Friday, June 21, 2019 |  Karl Friedrich
Onze stagiair Karl Friedrich bezocht het Sacherpark in Jeruzalem, nabij de regeringswijk, en geeft zijn indrukken weer in tekst en foto's. Het Sacherpark is – wat oppervlakte betreft- waarschijnlijk de grootste insidertip van Jeruzalem.

De winkels sluiten op vrijdagmiddag, de tram rijdt niet meer en de stad lijkt wel verlamd - zoals bekend, is er op Shabbat weinig te doen in Jeruzalem. In Joodse wijken zoals Me'a She'arim geldt zelfs een volledig rijverbod. De straten zijn leeg, je hoeft je geen zorgen te maken om een van de anders zo drukke wegen over te steken.

Maar als toerist kan je behoorlijk bezorgd worden, vooral wanneer je er niet op voorbereid bent... 'Waar kan ik een falafel krijgen voor de lunch?'

De Israëli's zijn anders. Zij weten wat er aan de hand is op de Shabbat (en wat niet), en maken deze dag tot een complete familiedag. De straten zijn ineens vol - met voetgangers! Sommigen maken een wandeling, anderen gaan naar een synagoge of kerk. Tot het eind van de zaterdagmiddag is iedereen waarschijnlijk buiten.

Toen ik de Shabbat inging, was ik toch verbaasd. Tussen het nieuwe stadscentrum en de regeringswijk ontdekte ik het Sacherpark. Dit is geen kraam met de beroemde Oostenrijkse Sachertorte, maar de rustige oase van de anders zo drukke stad. Het park is genoemd naar een of andere Brit (daarom is de naam eigenlijk 'Sacker Park'), de tuin (Hebreeuws: גן סאקר gan saqer; gan = tuin/park) is een ideale plek om te wandelen, te ontspannen of te spelen, als de 'groene long van Jeruzalem' bij uitstek. Naast pijnbomen en dennen, een groot grasveld en veel schaduwrijke plaatsen, is er een hockeyveld, een basketbalveld en natuurlijk een voetbalveld voor sportieve mensen. Voor wie wil genieten zijn er veel banken en een café (dat helaas niet open is op Shabbat).

Dus ik ga op een heuvel op een parkbankje zitten en geniet van het uitzicht. Een familie zit onder een paar bomen en picknicks, kinderen ravotten rond. Op de enorme groene ruimte spelen jonge mannen rugby, anderen trappen tegen een echte voetbal. Andere jongeren spelen frisbee. Ik denk niet dat er één enkele recreatieve sport is die hier niet geprobeerd is. Nou, misschien ijshockey.... Maar zelfs dat zou hier waarschijnlijk worden gespeeld, als het mogelijk was.

Na zo'n 20 minuten, waarin ik net een overzicht heb gekregen van de menigte Israëli's (in het grote gebied valt de menigte helemaal niet op),gaan wat oudere mannen naast me op de bank zitten. Israëli's, waarschijnlijk Joden. We komen een beetje in gesprek, met de andere 'bankbuurman' wordt er al over politiek gesproken. Nu word ik me echt bewust van de sereniteit in dit park op Shabbat. Er worden mij dadels en kauw­gom aangeboden. Ondanks dat we weinig met elkaar spreken was het een goed samenzijn. Na nog ongeveer 40 minuten sta ik langzaam op, neem afscheid, wens nog Shabbat Shalom toe en wandel verder door het park. Het is verbazingwekkend dat het gazon niet opdroogt in deze hitte, maar op de een of andere manier is het de mensen gelukt om deze oase in de stad echt groen te houden.

'Gedenk de Shabbatdag, dat gij die heiligt', staat er in Exodus 20. Een werkelijk prachtig gebod, dat ons indirect zulke ervaringen geeft. Wat is er mooier dan te genieten van de dag van de Heer zonder stressvolle en hectische dagelijkse beslommeringen, na een dienst in de ochtend (of de dag ervoor)? Als we (tenminste) deze dag van de week aan onze Heer wijden, dan hebben we beide: Zijn zegen en rust voor de komende dagen!

Het Sacherpark - van de stad Jeruzalem, voor de inwoners van Jeruzalem en hun gasten. Mocht iemand Jeruzalem bezoeken en niet weten wat hij (of zij) kan doen, dan raad ik deze tuin aan. Ontspannen en uitschakelen. Daarna volgen gegarandeerd nieuwe ideeën.

Tenslotte een enkele jaren geleden gemaakte video van het Sacherpark.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.