Voor 700.000 scholieren begint de lange zomervakantie

donderdag 20 juni 2019 |  Dov Eilon
Voor 700.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs en ongeveer 55.000 leraren begint deze donderdag de lange zomervakantie. Het nieuwe schooljaar begint op 1 september. De ongeveer een miljoen leerlingen van basisscholen en kleuterscholen moeten nog tien dagen wachten.

Afbeelding: Afgestudeerden van de middelbare school vieren het einde van hun schoolperiode (Foto: Flash90)

Voor een groot deel van de ouders zijn de zomer­maanden geen gemakkelijke tijd, want vooral de kleinere kinderen willen bezig gehouden worden. Om de ouders een beetje te ontlasten, runt het Israëlische Ministerie van Onderwijs sinds enkele jaren de zogenaamde 'School voor de grote vakanties'. Leerlingen van de basisschool en de kleuterschool kunnen aan het begin van de vakantie verder naar hun school of naar de kleuterschool gaan, waar de leerkrachten verder voor hen zorgen. De leerlingen krijgen een gevarieerd programma aangeboden met activiteiten die normaal gesproken niet op school worden aangeboden.

Deze 'School voor de grote vakanties' wordt aan de ouders voor een veel lagere en door de staat gesubsidieerde prijs aangeboden dan het traditionele en niet goedkope 'Keitanot' in Israël, een soort vakantiekamp met veel activiteiten en excursies, zoals een bezoek aan het zwembad of pretpark, maar ook excursies in de natuur of een bezoek aan het museum. Dat is afhankelijk van wat de ouders samen met hun kinderen hebben gekozen. Maar niet iedereen kan zich dat veroorloven.

Activiteiten in de 'School voor de grote vakantie' van een basisschool in Tel Aviv.

Nu de zomer officieel is begonnen, gaan de leerlingen natuurlijk vaak naar het strand. Daarom heeft het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken een campagne gelanceerd met de naam 'Veilig Zwemmen', waarin jongeren wordt verteld dat ze alleen op officiële stranden mogen baden als de uitkijkpost van de badmeester bezet is. Er zijn 155 officiële stranden in het land.

De pas afgestudeerden van de middelbare scholen en ook hun ouders moeten zich nu voorbereiden op een nieuwe fase in hun leven. Veel van de afgestudeerden van de middelbare school zullen al op 1 augustus hun dienst bij het leger beginnen. Wie nog tijd heeft voordat hij of zij wordt gerekruteerd (zoals de zoon van de schrijver van dit artikel) verdient een paar shekel in bantjes en maakt dan misschien een korte sprong naar het buitenland voordat hij of zij wordt gerekruteerd. Nog één laatste vakantie voor de militaire dienst.

Eén ding is zeker: het zal deze zomer niet saai worden. Daar zullen onze politici wel voor zorgen, want ze zijn al bezig met de verkiezingscampagne voor de nieuwe editie van de verkiezingen van 2019. Dat is iets dat in Israël nog niet eerder bestond, verkiezingen vlak na de grote vakantie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.