Economische top in Bahrein kan conflict verergeren

woensdag 19 juni 2019 |  Yochanan Visser
Professor Eli Podeh denkt dat de economische workshop in Bahrein 'het Israëlisch-Palestijnse conflict kan verergeren'. De Palestijnen zouden eerder een nieuwe golf van verschrikking lanceren dan zelfs maar te luisteren naar gunstige plannen, die co-existentie met Israël betekenen.

Professor Podeh van de Hebreeuwse Universiteit erkent dat de Palestijnse Arabieren in alle processen die tot doel hadden om het nu honderd jaar oude conflict op te lossen 'seriële weigeraars' zijn geweest. Toch bekritiseert hij de Amerikaanse regering van Donald Trump wegens het niet 'raadplegen, delen of coördineren met een van de partijen die betrokken zijn bij het conflict'.

De weigering van de PA om de economische workshop in Bahrein bij te wonen is volgens Podeh 'begrijpelijk' omdat die vreest dat 'economische vrede' een 'alternatief voor echte, diplomatieke vrede' zal zijn.

Podeh zegt 'teleurstellende historische ervaringen met de bijdrage van economische conferenties aan het diplomatieke proces, in combinatie met recente gebeurtenissen, leiden tot de conclusie dat Trump er beter aan had gedaan, als hij de economische workshop had uitgesteld of helemaal geannuleerd'.

Oproep tot nieuwe 'volksopstand'
De Israëlische Midden-Oosten-deskundige zou gelijk kunnen hebben betreffende het gevaar, dat de economische conferentie in Bahrein het potentieel heeft om het conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Israël te verergeren.

Als we kijken naar huidige gebeurtenissen in de gebieden onder controle van de PA., dan zien wij dat de Palestijnse leiding voorbereidingen treft voor meer geweld om de initiatieven van Trump te laten ontsporen om een andere werkelijkheid tot stand te brengen op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria).
Tegelijkertijd is het gemakkelijk te begrijpen, waarom er in de nabije toekomst geen kans is om 'echte diplomatieke vrede' tussen de partijen te bereiken zoals Podeh het omschrijft.

Functionarissen van de PA kondigden vorige week aan dat ze zullen proberen een nieuwe volksopstand te organiseren, die moet samenvallen met de conferentie in Bahrein, omdat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie heeft opgeroepen tot een algemene staking op 25 juni, wanneer de workshop in Bahrein begint.

Die aankondiging kwam nadat Egypte en Jordanië' besloten aan de conferentie deel te nemen, iets dat de Palestijnse leiding diep frustreerde.
De PA 'betreurt ernstig de verklaring van Kaïro en Amman over hun deelnemen aan de workshop, en verzoekt hen en alle broederlijke en vriendschappelijke landen om zich van het deelnemen aan de workshop terug te trekken,' zei PA-woordvoerder Ibrahim Melhim Melhim vorige week.

Dalend gezag van de Palestijnse Autoriteit
Het besluit van Jordanië en Egypte, evenals Marokko en de Golfstaten, om de top bij te wonen, 'is een daverende klap in het gezicht van de Palestijnse Autoriteit en drukt een absoluut gebrek aan geloof in zijn weg en leiderschap uit,' zegt professor Eyal Zisser van de Universiteit van Tel Aviv.

Zisser denkt dat de PA 'meer kan verliezen dan hun vetorecht om de Israëlisch-Arabische banden te normaliseren, wat ze in wezen al lang geleden hebben verspild'. 'Wat nu echt op het spel staat is hun vermogen om over hun eigen lot te beslissen', aldus professor Zisser.

In feite, besliste de PA al lange tijd geleden om zich voor te bereiden op een nieuwe confrontatie met Israël. De veiligheidstroepen van de PA, bijvoorbeeld, zijn sinds 2013, toen de regering- Obama nog probeerde om het stervende vredesproces te doen herleven, onevenredig snel gegroeid .
'Tussen 2013 en 2017 is het aantal agenten in de verschillende veiligheidsdiensten van de PA toegenomen van 23.163 naar 30.313. Van deze extra agenten hebben 5.982 de rang van luitenant-kolonel (+2.167) tot generaal-majoor (+97),' aldus Palestinian Media Watch, die de NGO Aman citeert.
Leden van het veiligheidsapparaat van de PA zijn bovendien onlangs betrapt bij schietaanvallen op Israëlische burgers.

Corruptie-schandalen in de doofpot
Dan is er nog het feit, dat de PA nog steeds wordt behandeld als de legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnse Arabieren, terwijl de bevolking in de gebieden onder controle van de PA meer dan genoeg heeft van haar beleid.

Een recente opiniepeiling, uitgevoerd door de vooraanstaande Palestijnse opiniepeiler Khalil Shikaki, onthulde dat maar liefst 82 procent van de Palestijnse Arabieren gelooft dat de PA een corrupt lichaam is, terwijl 60 procent van hen wil dat PA-leider Machmoud Abbas aftreedt.

De opiniepeiling werd uitgevoerd na nieuwe onthullingen over corruptie in de PA en het lekken van een bericht, dat aan het licht bracht dat Abbas zijn ministers – ondanks de economische malaise in de Palestijnse samenleving – had beloond met een salarisverhoging van 67 procent.

De nieuwe onthullingen over de duizelingwekkende corruptie in de PA hebben geleid tot een harde aanpak van anticorruptie-activisten in de Palestijnse samenleving.
De veiligheidstroepen van de PA arresteerden vorige week drie prominente anticorruptie-activisten, in een poging om critici van het regime in Ramallah het zwijgen op te leggen.

PA-functionarissen beweren nu, dat de recente lekken, die opnieuw de welig tierende corruptie en vriendjespolitiek in de Palestijnse Autoriteit aan het licht hebben gebracht, een Israëlisch-Amerikaanse samenzwering zijn om het regime van Abbas te verzwakken, in het licht van zijn weigering om samen te werken met de regering-Trump.

Een andere aanwijzing, dat de Palestijnse Arabieren lichtjaren verwijderd zijn van vrede met hun Israëlische buren, is de voortdurende golf van terreur die door de PA wordt aangemoedigd.

Maandag werd bekend dat de Israëlische politie een Palestijnse Arabier had gearresteerd, die meer dan drie maanden geleden een zevenjarig Joods meisje uit een Joodse gemeenschap in de buurt van het Palestijnse dorp Deir Qaddis in Samaria ontvoerde en op brute wijze verkrachtte, omdat ze het volgens de verdachte 'verdiende'.
Het nieuws over de arrestatie van Nazmi Abed el-Hamid Kattousa, 46 jaar oud, een getrouwde vader die werkte als onderhouds­medewerker op een Joodse school nabij Dir Kadis, leidde tot verontwaardiging en oproepen tot de doodstraf van rechtse Israëlische politici.

Het was de tweede keer in een week dat Deir Qaddis, nabijbij de Israëlische stad Modi'in Illit, de voorpagina's van de Israëlische media haalde. Vorige week ontsloeg de PA een Fatach-functionaris, omdat vier Joden de bruiloft van zijn zoon in het Palestijnse dorp bijwoonden.
De uitnodiging van de Joden uit Modiin Illit leidde tot de oprichting van een speciale PA-commissie, die verdere stappen zou moeten ondernemen tegen de ambtenaar die dorpshoofd van Deir Qaddis was.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.